2024. május 3. - Tímea, Irma

Római kori temetőt tártak fel

A késő római korból származó település és temető egy részét tárták fel a Komárom-Esztergom megyei Ács határában egy szélerőműpark tervezett helyén.
2010. április 19. hétfő 18:30 - HírExtra
Az egyik sírba egy, a csontváza alapján nyomorék férfival együtt kutyáját is eltemették, hogy holtában is segítse az elhunytat, egy másik sírban hüvelykujjra való, feliratos ezüstgyűrűt találtak - tájékoztatta a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat ásatást vezető régésze hétfőn az MTI-t. Egy kettős sírba két fiatal lányt temettek el, mindkettőjük feje alá kecske vagy birka első lábát helyezték. A sírokban számos ruhakapocsra is bukkantak, amelyek között hagymafejes, római és számszeríj formájú kelta formák is előfordulnak.

A leletek abból az időből származnak, amikor a rómaiak már feladták a Pannóniát, a légiók kivonultak, de a lakosság még a római hagyományok szerint élt. A sírok egy részében római testalkatú, vékony csontú, kisfejű elhunytakat találtak, másik részükben robosztus, erős felépítésűek voltak a csontvázak kelta vagy germán eredettel.

A feltárt település a közeli légióváros, Brigetio (Komárom) számára készíthetett mezőgazdasági és kézműves terméket. A falu egy azóta kiszáradt patak köré épült, a régészek megtalálták a pallóhíd nyomait.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását