2024. április 20. - Tivadar

Oroszországban nincs légizárlat

Oroszországban zavartalan a légi forgalom, a pénteken késő délután lezárt kalinyingrádi repülőteret is még aznap este megnyitották, és a tiszti főorvos szerint az izlandi vulkánkitörés hamufelhője egészségügyi szempontból nem veszélyes.
2010. április 17. szombat 12:22 - HírExtra
Hivatalos közlés szerint csak azok a légi járatokat törlik, amelyek Európa légi forgalom elől lezárt térségéből érkeznének, vagy oda indulnának. Gennagyij Onyiscsenko tiszti főorvos az Interfax hírügynökségnek elmondta, hogy a rendkívüli helyzetek minisztériumának égisze alatt számos intézmény végez folyamatos megfigyeléseket, s ezek eredményei azt mutatják, hogy a felhő jelentősen megritkult állapotban, nagy magasságban lebeg az ország nyugati területe felett.

Onyiscsenko idézte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetését, de úgy vélte a veszély Oroszországban egyelőre csak elméleti, s ha a felhőben lévő részecskék földet érnek, akkor is első sorban az asztmás és egyéb légúti megbetegedésekben szenvedőknek okozhatnak gondot. A meteorológusok szerint egyelőre nehéz megjósolni, mi várható, mert az izlandi vulkánkitörés még folytatódik. Oroszország központi szövetségi körzetében a hétvégén esők várhatók, és ez kicsaphatja a felhőben lebegő részecskéket, de attól is sok függ, meddig működik a szóban forgó tűzhányó.

A központi meteorológiai intézet figyelmeztetést adott ki a repülésre veszélyes jelenségről - ide tartozik a vulkáni hamu - Petrozavodszk, Murmanszk, Penza, Szamara, Vologda és Moszkva térségére. Az előrejelzés szerint a sarkvidéktől egészen a Moszkvától délre lévő területekig vonul majd a felhő.

Pénteki bejelentés szerint Kamcsatkán kitört a 4750 méter magas Kljucsevszkaja és a 3283 méteres Sivelucs vulkán: mindkettő hamuból, gőzből és gázokból álló felhőt lövellt ki mintegy 6,5-7 kilométeres magasságba. A Kljucsevszkaja kődarabokat repít 200 méteres magasságba, a lejtőin láva folyik, a Sivelucs kupolája felett fény látható. Az orosz tudományos akadémia kamcsatkai geofizikai intézetének közlése szerint a két igen aktív vulkán hamufelhője akadályozhatja a repülést, de az illetékes hatóságok egyelőre nem korlátozták a térségében a légi forgalmat.

Kamcsatkán közel másfél száz - köztük húsznál több működő - vulkán van a félsziget keleti partvidékén, ahol a Csendes-óceáni tektonikus lemez évente tíz centiméterrel tolódik az Eurázsiai lemez alá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását