2024. április 20. - Tivadar

Az ELMIB építheti Szerbia első biogáz erőművét

Az ELMIB csoport építheti meg Szerbia első biogáz erőművét – az erről szóló megállapodást pénteken írta alá a magyar energetikai vállalat vezérigazgatója Mladjan Dinkic szerb gazdasági miniszter jelenlétében. A beruházásra korábban kiírt pályázatot az idén 10 éves ELMIB csoport egy magyar, két német, egy szlovén és egy osztrák társasággal versenyben nyerte meg.
2010. április 16. péntek 10:40 - HírExtra
Szerbia első biogáz üzemének megépítéséről és üzemeltetéséről írt alá megállapodást Jovan Popovic, a Velvet Farm d.o.o., a Vajdaság egyik legjelentősebb mezőgazdasági vállalkozásának ügyvezető igazgatója és Kele József, az ELMIB vezérigazgatója pénteken.

A vajdasági Csurogban (Čurug) lezajlott ceremónián számos magyar és szerbiai közméltóság mellett részt vett Mladjan Dinkic szerb gazdasági miniszter is. A Bio Power elnevezésű vegyes vállalatban az ELMIB csoport és a Velvet Farm 50-50 százalékos részesedéssel rendelkezik majd. A közös társaság 4,9 millió eurós (mintegy 1,3 milliárd forintos) beruházással 1,2 megawatt teljesítményű biogáz üzemet épít Csurog mellett.

Az új erőmű várhatóan 2011 első negyedévében kezdi meg a próbaüzemét. Alapanyagát elsősorban a tehenészetből származó trágya adja majd, ám a környéken keletkező egyéb mezőgazdasági hulladék újrahasznosításával is számolnak a beruházók.

Az erőmű megközelítőleg háromezer háztartás villamos energia igényének ellátására elegendő áramot fog termelni, a működés közben keletkező hőt pedig fóliasátrak és irodák fűtésére használják fel. A biogáz üzemben keletkező végterméket, a biotrágyát a Velvet Farm hasznosítja 800 hektárosra tervezett ökogazdaságában.

A Velvet Farm d.o.o. az elmúlt év végén hirdetett nemzetközi pályázatot a biogáz üzem létrehozására, amelyre hat cég – két magyar, két német, egy szlovén és egy osztrák társaság – adott be ajánlatot.

Szerbia áramtermelése 2008-ban nettó 39,4 terra watt óra volt, ami mintegy tíz százalékkal haladja meg a magyarországi áramtermelést az UCTE (Union for the Co-ordination of Transmission of Electricity – Nyugat- és Közép-Európa villamosenergia-rendszer egyesülése) adatai szerint. Déli szomszédunk villamos energia előállítását döntően – több mint 70 százalékban – hőerőművek biztosítják, a maradékot pedig vízi erőművek adják.

A Szerb Köztársaság az utóbbi időben jelentős erőfeszítéseket tett a megújuló energiatermelési kapacitások kiépítésére, így a hazainál mintegy 50 százalékkal magasabb áramátvételi árakkal segíti a zölderőművek létesítését.

„A helyi lehetőségekre és igényekre alapozott zölderőművek fejlesztése biztonságosabbá, hatékonyabbá és olcsóbbá tehetik a kistérségek, települések energiaellátását. Az ELMIB csoport stratégiai célja, hogy fejlesztéseivel hozzájáruljon a környezetbarát energiatermelés térnyeréséhez” – hangsúlyozta Kele József vezérigazgató. Az ELMIB csoport az elmúlt évben adta át Magyarország harmadik legnagyobb mezőgazdasági hulladékot hasznosító biogáz erőművét, Kaposváron és Salgótarjánban pedig 2012-ben készülhetnek el a városok távhő-ellátását is biztosító biomassza erőművei.

„Az ELMIB elkötelezett a megújuló energiatermelés magyarországi elterjesztése mellett. Reméljük, hogy a zöldenergia térnyerését a magyar állam is a környező országokhoz hasonló mértékben fogja támogatni a közeljövőben” – mondta Kele József.

Az ELMIB csoport Magyarország egyik legdinamikusabban növekvő, hazai tulajdonban lévő energetikai társasága, mely teljes körű szolgáltatásokat nyújt az önkormányzatok, intézmények és nagyvállalatok számára az ország egész területén. A társaság a zölderőművek fejlesztése mellett az energiakereskedelemben, a gázelosztásban, a közvilágítási és belsővilágítási rendszerek korszerűsítésében és üzemeltetésében, valamint intézmények komplex energetikai korszerűsítésében egyaránt érdekelt.
Forrás: ELMIB
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását