2024. április 29. - Péter

Veszély fenyegeti a LMP-t

Bizony jól megszívatta az MSZP az LMP-t azzal, hogy bejelentette, visszalép a javára. Pedig politikailag nem volt rossz húzás. Legalábbis az MSZP szemszögéből. De milyen hatásai lesznek ennek?
2010. április 15. csütörtök 07:49 - Pénzes Dávid
Kétségtelen, hogy a választás legnagyobb nyertese az LMP. A semmiből a Parlamentbe jutni (és két nagy rendszerváltó párt helyére beülni) óriási teljesítmény. Pedig a kampányban a szocialisták (is) mindent megtettek, hogy a csalódott baloldali szavazók ne adják a voksukat az LMP-re.

Elszúrták

Emlékezzünk, Mesterházy Attilára (mikor már a közvélemény-kutatások is világosan megjósolták az LMP bejutását) kijelentette, csak három párt fog bejutni a törvényhozásba, ezért aki nem akar se a Jobbikra se a Fideszre szavazni, szavazzon az MSZP-re, hogy ne vesztegesse el a voksát. A miniszterelnök-jelölt húzása jogos volt, de nem elég átgondolt. Főleg, hogy ha a tanácsadói kissé előrébb néztek volna, számíthattak volna arra, hogy az LMP később még jól jöhet. De elszúrták. Ez pedig sokba kerülhet.

Merthogy az LMP javára történt visszalépések megkavarják a választók fejét. Alig néhány napja még arról bizonygatják a baloldali érzelmű embereket, hogy elveszik a szavazata, ha az LMP mellé ikszel, most meg azt mondják, szavazzanak az LMP-re. Az igaz, hogy az MSZP törzsszavazói a kútba is beleugranának, ha Mesterházy azt mondaná nekik, ám nem csak a törzsszavazókról van szó.

Ügyes

A visszaléptetéseknek sokféle következményei lehetnek. Az egyik ilyen az LMP behúzása a küzdőtér bal oldalára. Ráadásul úgy, hogy az LMP nem is tud ez ellen semmit sem tenni. Kifejezetten okos tehát a lépés. Ráadásul az LMP még maga is identitásválságban szenved, s egy ilyen húzás esetleg segíthet megtalálni a helyüket. Másfelől az MSZP-nek is jól jön, ha a baloldalon nem egyedül állja a sarat. Egy leendő ellenzéki, kormányt-ellenőrző szerepben jó, ha társra talál a fiatal és naiv LMP-ben. Mert ha az MSZP nem tud megújulni, akkor ha közös platformra kerülnek, az LMP-s politikusoknak jobban hihetnek a választók, s ezzel a szocialistákra is hullhat némi frissített dicsfény.

Az LMP természetesen nem szeretne az MSZP-vel nagyon közösködni, ám a lehetőség, hogy még néhány jelöltjük bejusson egyéniben nagyon vonzónak tűnik. A hivatalos válasz persze elutasító – más nem is lehetne – hiszen éppen az eddigi pártok politikai stílusa ellen jöttek létre Schifferék. Probléma az is, hogy még le sem zárult a szavazás, de már belekeveredtek abba a politikai (gusztustalan? természetes?) játszmába, amibe annyira nem szerettek volna. A pártra fröccsent sarat pedig nehéz lesz lemosni.

A valódi okok

A visszaléptetések hivatalos magyarázata természetesen az unásig ismert Orbán-veszély. Valójában azonban nem erről van szó. Egyrészt a kétharmadot már nem igazán lehet megakadályozni (főleg nem azokkal a visszalépésekkel, amiket megtettek) másrészt az Orbán-fóbia egy marhaság. Nem lesz itt királyság meg Turulország, nem lesz csendőrség meg numerus clausus. A mentelmi jog elvesztése szintén nem lehet ok a kétharmados félelemre, hiszen a Jobbikkal együtt ezt könnyen megoldhatja a Fidesz.


Az MSZP problémája a kétharmaddal inkább az lehet, hogy a külföldi hatalmak egy kétharmad esetén gyakorlatilag lenullázzák az ellenzéki pártokat, teljesen átnéznek rajtuk. Ilyen arányú felhatalmazás esetén a külföldi lobbi (legyen az az EU, egy állam vagy egy multicég) pusztán a kormánypártot kell hogy megdolgozza, nincsen szüksége az ellenzékre. Ezzel a nemzetközi tekintélyét (és az esetlegesen onnan csurgatott pénzeket) is elveszítheti.

Már volt ilyen


Azt is látni kell, miként ismétli magát a történelem. Szinte ugyanaz a helyzet, mint a kilencvenes évek elején volt. Az MSZP akkor egyfajta politikai karanténba volt zárva, s ebből csak a Demokratikus Charta megkötése húzta ki – amit az SZDSZ-szel kötött. A jelenlegi helyzet kísértetiesen hasonló: a pártot még ellenzékben is keményen fogják támadni, (mind a Jobbik, mind az LMP) az elmúlt évekért, s ha teljesen elszigetelődik, akkor négy év múlva sem sok jóra számíthat. Kénytelen szövetségest keresni.

Az MSZP gesztusának következménye azonban az LMP-re más veszéllyel is járhat. A fiatal párt szavazói között dupla annyian vannak a Fidesz felé húzók, mint a szocik. Ők, ha azt látják, hogy az LMP elindul balra nem fogják támogatni őket és kelletlenül bár, de inkábba a Fidesznél kötnek ki.

Az LMP-nek tehát meg kell gondolnia miként folytatja a politikai erőtérben való elhelyezkedést, mert ígéretes kezdés és egy nagy nyerés után nagyot is bukhat a jövőben.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását