2024. május 10. - Ármin, Pálma

Nemzetközi fellépés a nukleáris terrorizmus ellen

Összehangoltan lépnek fel a nukleáris terrorizmus megelőzése érdekében a Washingtonban megrendezett kétnapos nukleáris biztonsági csúcsértekezlet résztvevői - tartalmazza az a zárónyilatkozat, amelyet a házigazda Barack Obama amerikai elnök tett közzé a keddi zárónapon.
2010. április 14. szerda 09:30 - HírExtra
A találkozón jelen levő 47 állam ígéretet tett: az eddigieknél fokozottabb erőfeszítéseket tesznek annak megakadályozására, hogy a nem állami szereplők, például az al-Kaida terrorcsoport "gonosz céllal" atomfegyverek alkotórészeihez juthassanak. Az államok kinyilvánították: négy éven belül biztonságba helyeznek minden nukleáris anyagot, hogy azok ne juthassanak illetéktelen kézbe.

A csúcs résztvevői egyes fejlődő országokra tekintettel megállapodtak, hogy a biztonsági intézkedések nem sérthetik a békés atomenergia-felhasználás jogát.

Az államok felszólították a nemzetközi közösséget: egységesen lépjenek fel a nukleáris anyagok illegális kereskedelme ellen és mélyítsék el ezen a téren együttműködésüket az ENSZ-szel, illetve annak felügyeleti szervével, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel.

Obama kijelentette: a tanácskozás után Amerika és az egész világ népessége nagyobb biztonságban érezheti magát.

Herman van Rompuy, az Európai Unió elnöke Obamához hasonlóan arra szólított fel minden országot, hogy írja alá és ratifikálja a nukleáris anyagok fizikai védelméről szóló 1980-as egyezményt. Az amerikai elnökkel egyetértésben kijelentette: a nemzetközi közösségre nézve a nukleáris terrorizmus jelenti a legkomolyabb, katasztrofális következményekkel fenyegető veszélyt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását