2024. április 19. - Emma

A tudósok már teljesen tiszták

A Nagy-Brianniában lebonyolított második vizsgálat is felmentette a Kelet-angliai Egyetem Klímakutató Központjának tudósait a tavaly novemberben kirobbant emailbotrány ügyében.
2010. április 14. szerda 21:02 - HírExtra
A Ronald Oxburgh volt kormánytanácsadó vezette vizsgálóbizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy a kutatók megpróbálták volna eltorzítani az adatokat annak érdekében, hogy alátámaszthassák: a globális felmelegedésért az emberiség előidézte növekvő szén-dioxid-kibocsátás a felelős.

"Nem találtuk semmiféle bizonyítékát szándékosan elkövetett tudományos torzításnak ... Ehelyett egy elkötelezett, bár kissé rosszul szervezett kutatócsoportot találtunk" - foglalta össze Oxburgh.
A vizsgálóbizottság a legerősebb kritikát a statisztikák kezelésére vonatkozóan fogalmazta meg. Javaslatuk szerint a jövőben az intézet kutatóinak szorosabban együtt kellene működniük képzett statisztikusokkal.

Benny Peiser, egy klímaszkeptikus agytröszt, a Global Warming Policy Foundation igazgatója "elhamarkodottnak és felületesnek" nevezte a vizsgálatot. "Helyre akarják állítani a közbizalmat és a kutatók hitelességét, és ez tiszteletreméltó dolog, de azért alapos munkát kellett volna végezniük" - mondta.

Az Oxburgh-bizottság vizsgálata a második volt Nagy-Britanniában a kitűzött háromból.
Márciusban a brit parlament alsóházának tudományos és technológiai bizottsága már kiállt a klímakutató központjának tudósai és vezetője mellett. A bizottság vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy a kutatóintézet tudósai, valamint vezetője, Phil Jones az éghajlattudományi körökben elterjedt gyakorlatot követték, amikor a kérések ellenére nem adták ki a kutatásaik alapjául szolgáló nyers adatokat.

A bizottság ugyanakkor úgy vélte, hogy a botrány megelőzhető lett volna, ha a kutatók a bevett gyakorlat ellenére kiadják a kért információkat. A jelentés ezért az éghajlati kutatások nyers adatainak, módszertanának és programkódjainak hozzáférhetővé tételét sürgette a jövőben.

A Muir Russell volt köztisztviselő vezette harmadik, legátfogóbb vizsgálat eredménye májusra várható.

Mint ismeretes, 2009. november végén kiszivárgott az egyetem klímakutató központjában dolgozó egyes tudósok több ezer emailből álló levelezése, melynek egyes szakaszai a klímaszkeptikusok szerint arra utalnak, hogy a kutatók manipulálták, illetve elrejtették az adatok egy részét.

Olyan vádak is elhangzottak, melyek szerint a tudósok szándékosan közvetlenül a decemberi koppenhágai klímacsúcs előtt megpróbálták eltúlozni az éghajlatváltozás negatív hatásait.

Phil Jones, a kutatóközpont igazgatója a vizsgálatok idejére lemondott posztjáról.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását