2024. május 4. - Mónika, Flórián

Választás 2010: a 25 százalék felé

A választásra jogosultak 24,78 százaléka, 1.979.854 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választások első fordulójában reggel 11 óráig az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint.
2010. április 11. vasárnap 12:10 - HírExtra
13:40 Kampánycsendsértést jelentettek

Egy kampányújságban közzétett keresztrejtvény sorsolásának szombati kézbesítése, nyilvánosságra hozatala kapcsán kampánysértést állapított meg a Hajdúhadház központú Hajdú-Bihar megyei 4. számú egyéni választókerületi választási bizottság - közölte Vincze András jegyző, választási irodavezető vasárnap az MTI-vel.

Az ügyben két bejelentés érkezett a választási bizottsághoz: az egyiket - mivel nem felelt meg a formai követelményeknek - érdemi vizsgálat nélkül elutasították. A másik bejelentés nyomán azonban megállapították a kampánycsendsértést - tette hozzá a jegyző.

Vincze András elmondta azt is: vasárnap egy hajdúhadházi állampolgár bejelentette, hogy névváltozás miatt problémája volt az egyik szavazókörben, ahol a bizottsági tagok nem megfelelő hangnemben beszéltek vele. A helyi választási bizottság a nap folyamán tárgyalja a beadványt. A bejelentő egyébként leadta szavazatát - mondta a jegyző.

Vasas Lászlóné, a Hajdú-Bihar megyei területi választási bizottság vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: vasárnap két jelölőszervezet - Debrecenben és Hajdúhadházon - tett feljelentést a rendőrségen választási plakátok, illetve molinók megrongálása miatt.

13:35 Megkezdték az ajánlószelvények megsemmisítését

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási irodák vasárnap megkezdték a leadott ajánlószelvények megsemmisítését.

Az országgyűlési képviselők választásán azok indulhattak egyéni jelöltként, akik március 19-ig összegyűjtöttek a választókerületben élőktől 750 érvényes ajánlószelvényt. Az ajánlószelvények érvényességéről az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok döntöttek.

A jogszabály szerint az összegyűjtött, de le nem adott ajánlásokat a jelölteknek, jelölőszervezeteknek március 22-én 16 óráig kellett megsemmisíteniük, az erről szóló jegyzőkönyvet pedig március 25-én 16 óráig kellett eljuttatniuk az illetékes választási bizottsághoz.

A leadott ajánlószelvényeket pedig az illetékes választási irodának kell megsemmisítenie a szavazás napján.

13:15 Infarktus a szavazóhelységben

Rosszul lett egy 58 éves asszony a Veszprém megyei Berhidához tartozó peremartoni városrész 5-ös szavazókörében, a művelődési házban vasárnap, majd a kórházba szállítás közben életét vesztette - tájékoztatta Faragó Istvánné, Berhida jegyzője, a helyi választási iroda vezetője az MTI-t.

Mint mondta, az asszony a szavazóhelyiségben szívinfarktust kapott, ezért Veszprémből mentőt, majd Balatonfüredről mentőhelikoptert hívtak hozzá, és a mentők a helyszínen többször is újraélesztették.

Ezután a mentőhelikopter a beteggel a balatonfüredi szívkórházba indult, ám az asszony szállítás közben életét vesztette - tájékoztatta Somlai Artúr, a Veszprém Megyei Mentőszolgálat ügyeletese az MTI-t.

Elmondta, hogy Peremartonban a művelődési ház másik, 6-os számú szavazókörében is rosszul lett egy ember vasárnap délelőtt; a 70 év körüli férfit - aki szintén szívritmuszavar miatt lett rosszul - mentőkocsival vitték a veszprémi kórházba.

A peremartoni 5-ös szavazókörben - ahol az asszony újraélesztését végezték - egy órára felfüggesztették a szavazást - mondta Faragó Istvánné.

13:10 Seres Mária is szavazott

Leadta szavazatát Seres Mária, az országgyűlési képviselő-választás első fordulójában vasárnap; a Civil Mozgalom elnöke Nyíregyházán a Jókai Mór Református Általános Iskolában voksolt.

A politikus valamivel 12 óra után, férjével és négy gyermekével együtt érkezett a szavazókörbe; a család ezt követően indul a fővárosba, hogy a párt többi jelöltjével közösen várják meg az esti választási eredményeket.

13:00 Pécsen sorban állnak az igazolással szavazók

Akár két órán át is sorban kell állniuk az igazolással szavazóknak Pécsett vasárnap, sokan feladják és hazamennek - közölte több várakozásra kényszerülő állampolgár is.
Bővebben lásd itt.

12:40 Dávid Ibolya és Mesterházy Attila is voksolt

Leadta szavazatát vasárnap Dávid Ibolya, az MDF elnöke Tamásiban, a 3. számú szavazókörben.

A pártelnök férjével jelent meg a Vályi Péter Szakképző Iskolában kialakított szavazóhelyiségben.

Leadta szavazatát Mesterházy Attila, az országgyűlési képviselő-választás első fordulójában vasárnap; az MSZP miniszterelnök-jelöltje Veszprémben, a Stadion utcai középiskolai kollégiumban voksolt.

Mesterházy Attila feleségével és két gyermekével, valamint a szüleivel érkezett a veszprémi 6-os számú választókerület 20-as szavazókörébe. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje többtucatnyi fotós, operatőr és újságíró jelenlétében adta le a szavazatát.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását