2024. április 19. - Emma

Az ELTE a csúcs

Továbbra is az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a legnépszerűbb egyetem Magyarországon; ide összesen 26 ezren jelentkeztek, 15 ezren első helyen, ez mintegy 16 százalékos növekedés az előző évhez képest - írta szombati számában a Népszabadság és a Magyar Nemzet.
2010. április 10. szombat 09:11 - HírExtra
A Magyar Nemzet azt írta, hogy miközben az idén csaknem tíz százalékkal több fiatal jelentkezett a felsőoktatásba, mint tavaly, egyes iskolák mégis a hallgatói létszám csökkenése miatt mehetnek tönkre. A diákok ugyanis főként az egyetemeket részesítik előnyben, a vidéki főiskolák egy része óriásit veszített a népszerűségéből.

A Népszabadság szerint általában igaz, hogy a nagy egyetemeken szeretne a legtöbb diák tanulni. Az idén országosan is nőtt a jelentkezői létszám, tavalyhoz képest 8,5 százalékkal többen, 137.408-an jelentkeztek az egyetemekre és a főiskolákra.

Az új felvételi mechanizmus első évében a vidéki főiskolákat sokkolták az eredmények: szinte mindegyikük több száz államilag támogatott hallgatót veszített. Mára azonban szétvált a mezőny: egyes vidéki főiskolák továbbra is lejtmenetben vannak, mások viszont, úgy tűnik, egyre nagyobb sikerrel pályáznak a hallgatók kegyeire - írta a Népszabadság.

A Magyar Nemzet szerint az összesített adatokból kiderül: a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola, a székesfehérvári Kodolányi János Főiskola és a Nemzetközi Üzleti Főiskola (IBS) könyvelhette el a legnagyobb arányú létszámcsökkenést. Mindhárom intézménybe csaknem 20 százalékkal kevesebb diák jelentkezett, mint tavaly ilyenkor, ami 30 százalékkal rosszabb az általános tendenciánál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását