2024. május 9. - Gergely

Nem lesz májusban Arcusfest

Az állami szerepvállalás hiányában májusban nem tudják megrendezni az Arcusfest nemzetiségi színházi találkozót, közölte az MTI-vel pénteken a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség (MNSZSZ).
2010. április 9. péntek 22:47 - HírExtra
"A 13 regisztrált nemzetiség színházi eredményeit immár hét éve az Arcusfest (...) összegzi, mely a kisebbségi társulatok többsége számára a közönség szélesebb rétegeivel való találkozás lehetőségét biztosítja. Ebben a színházi évadban a találkozó megtartását a jelenlegi kulturális kormányzat elutasította" - fogalmaz a közlemény.

Mint a szövetség elnöke, Gergely László az MTI-nek elmondta, a szervezők két nappal ezelőtt kaptak postán egy minisztériumi tájékoztatót, amelyben a kulturális tárca közölte: a 2010-es költségvetési tervezet jelenlegi szakaszában nem látnak lehetőséget a fesztivál támogatására.

Az MNSZSZ vezetője szerint egy ideje sejteni lehetett, hogy kormányzati szerepvállalás hiányában veszélybe kerülhet az Arcusfest megrendezése, ismételt kérdéseik és beadványaik ellenére azonban csak szerdán kaptak erről hivatalos értesítést.

"Ez volt az a pont, ahol a színházi szövetségnek meg kell szólalnia, mert ez nem csupán szakmai, hanem nemzetiségpolitikai kérdés is" - reagált a döntésre rendező.

A szarvasi teátrum művészeti vezetői posztját is betöltő Gergely László felidézte: eddig hét alkalommal rendezték meg az Arcusfestet, melynek idén a költségek csökkentése céljából a békési színház adott volna otthont. Mint a szövetség elnöke kiemelte, a fesztivál összköltségvetése mindössze 20-25 millió forint lenne, ez az összeg tartalmazná a fellépő színházak produkciós támogatását, az utazást, a szervezési és a reklámköltségeket is.

A nemzetiség színházak azonban nem képesek fedezni ezeket, hiszen többnyire önmagukat sem tudják fenntartani - jegyezte meg Gergely László. Mint fogalmazott: "ha kimarad egy nemzetiségi fesztivál, az nemcsak azt jelenti, hogy eggyel kevesebb van, hanem az a baj, hogy a nemzetiségi színházak zömének ez az egyetlen lehetőség, hogy új produkció létrehozására kapjanak támogatást, egyáltalán a saját munkájukat, szakmaiságukat megmérettessék".

Gergely László elmondása szerint az MNSZSZ nem mondott le az Arcusfest idei megrendezéséről: "csupán azt mondtuk, hogy jelen pillanatban ez a kormány alkalmatlan arra, hogy a nemzetiségek kulturális ügyei és egy ilyen kiemelt kulturális rendezvény mögé tudjon állni".

A rendező azonban hozzátette, bíznak benne, hogy a következő kulturális kormányzat még 2010-ben megteremti az Arcusfest megrendezésének lehetőségét, így nem szakad meg a fesztivál hétéves hagyománya.

Az MTI megkeresésére az Oktatási és Kulturális Minisztériumban hétfőre ígértek választ.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását