2020. június 2. - Kármen, Anita

Hangfelvétel-ügy: Sólyom az ombudsmani vizsgálatra vár

Sólyom László köztársasági elnök a pártok adatkezelésével kapcsolatban Jóri András adatvédelmi biztos vizsgálatától várja a tények megállapítását - közölte Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője csütörtökön az MTI-vel.
2010. április 8. csütörtök 20:26 - HírExtra
Kumin Ferenc annak kapcsán reagált az MTI-nek, hogy Kovács László volt uniós biztos csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte: az MSZP "joggal igényli", hogy a köztársasági elnök szólaljon meg és mondjon néhány iránymutató mondatot a Kubatov Gáborról nyilvánosságra került hangfelvétel miatt kialakult helyzetben.

Kumin Ferenc utalt arra: Jóri András adatvédelmi biztos csütörtökön vizsgálatot indított a pártok által vezetett nyilvántartások felmérésére, azok jogszerűségének ellenőrzésére.

Egy, az interneten szerdán megjelent hangfelvételen állítólag Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója hallható. A politikus arról beszél, a 2009-es pécsi időközi választásokon szinte mind a 38 ezer Fidesz-szavazót ismerték: nemcsak a nevüket, de korukat, telefonszámukat, mobilszámukat, e-mail címüket és még azt is, milyen erős támogatói a Fidesznek.

Az MSZP szerdán bejelentette, hogy az ügyben feljelentést tesz és az Országos Választási Bizottsághoz fordul. Magyarázatot kért a Fidesztől az MDF és a Jobbik is. Ugyanakkor a Fidesz szóvivője szerint lejáratási kísérletről van szó. Szijjártó Péter közlése szerint a párt minden esetben az adatvédelmi biztos által engedélyezett módon, a jogszabályok betartásával kezeli az adatokat.

Jóri András, az adatvédelmi biztos hivatala csütörtökön azt közölte az MTI-vel: vizsgálatot indított a pártok által vezetett nyilvántartások felmérésére, azok jogszerűségének ellenőrzésére.

"A tegnapi nap - egyelőre nem igazoltan hiteles forrásból származó - sajtóértesülései nyomán újra a közérdeklődés fókuszába került a kampánycélú adatbázis-építés kérdése. Egy demokratikus társadalomban alapvető fontosságú, hogy az állampolgárok biztosak lehessenek abban: nincs olyan szervezet, amely kifejezett törvényes felhatalmazás vagy saját hozzájárulásuk nélkül politikai preferenciájukra, véleményükre vonatkozó adatokat gyűjt róluk. Az adatvédelmi biztos kötelessége, hogy az állampolgárok jogállamba vetett bizalmának helyreállítását e tekintetben segítse" - írta Jóri András az MTI-hez eljuttatott közleményében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását