2024. május 3. - Tímea, Irma

Hodorovszkij: nincsenek bizonyítékok ellenem

Mihail Hodorkovszkij, a Yukos (Jukosz) volt olajkonszern egykori főrészvényese a bíróság előtt kedden kijelentette, hogy az ellene folyó per iratanyagában semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy a Yukos leányvállalatainál kőolaj tűnt volna el, noha őt ezzel vádolják.
2010. április 6. kedd 18:15 - HírExtra
Kérte a bíróságot: szólítsa fel az ügyészséget a bizonyítékok bemutatására, ennek elmaradása esetén pedig szüntesse meg az ügyet. Hodorkovszkij, akit 2003-ban vettek őrizetbe, és 2005-ben pénzmosás és adócsalás vádjával ítéltek 8 év szabadságvesztésre, az ellene és volt üzlettársa, Platon Lebegyev ellen indított második eljárásban kedden kezdte meg vallomását a moszkvai Hamovnyiki kerület bíróságán.

Előzőleg az ügyészség számos tanút vonultatott fel a vádak alátámasztására.

"Az iratok között nincsenek dokumentumok olaj állítólagos eladásáról, és nincs leltár, amely ezeket alátámasztaná" - mondta. Kérte a bíróságot, hogy idézzék meg tanúnak az illetékes nyomozót, s tőle tudakolják meg, milyen alapon indítottak büntetőeljárást a Yukos olajkészletének 1998 és 2003 közötti ellopásának címén. "Olaj eladását alátámasztó tényeket senki nem talált, a vádat semmi nem támasztja alá. A büntetőjogi eljárásrend értelmében nem lehet eljárást indítani feltételezések alapján, a törvény nem engedi meg, hogy a nyomozó maga találjon ki bűnügyi tényállást" - mondta Oroszország egykor leggazdagabb embere.

A második Hodorkovszkij-per híre nem sokkal az első befejezése után került nyilvánosságra. Hodorkovszkijt és Lebegyevet 2008-ban vizsgálati fogságba helyezték Csitában - a viszonylag szabad mozgást biztosító büntetőtáborból börtönbe kerültek -, és tavaly szállították át őket egy moszkvai fogházba. Vizsgálati fogságukat legutóbb február 12-én hosszabbították meg május 17-ig.

A per új szakasza hétfőn kezdődött, és az orosz lapok szerint nyomban majdnem botrányba fulladt, mert az újságírókat helyhiányra hivatkozva megpróbálták kirekeszteni. Kedden a sajtó már zárt láncú tévén követhette a történéseket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását