2024. május 7. - Gizella

Tovább drágul az olaj

Lassulva bár, de hétfőn is emelkedett a kőolaj szabadpiaci ára az ázsiai jegyzésekben. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj hétfő délben hordónként (159 liter) 84,37 dollár volt az IntercontinentalExchange (ICE) elektronikus jegyzésében, 36 centtel drágább az előző zárónál. Reggel 72 centtel volt drágább. Tavaly 78 százalékkal drágult.
2010. április 5. hétfő 14:47 - HírExtra
008 végén 51 százalékkal volt olcsóbb, mint az év elején, bár közben, 2008. július 11-én 147,50 dolláron elérte történelmi csúcsát.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate (WTI) referenciafajta hordója 85,34 dollár volt, 47 centtel drágább az előző zárónál. Reggel 84 centtel volt drágább, újabb csúcson 2008. október óta.

Az értéktőzsdéket is emelő lelkesedés már múlt héten, csütörtökön többhavi sávja fölé lökte az olaj árát a szabadpiacon, annak ellenére, hogy az amerikai stratégiai tartalék növekedése változatlanul gyenge keresletet jelzett, csakúgy, mint az, hogy a múlt héten több OPEC-tagország is bejelentette exportolaja szerződéses árainak csökkentését a folytatódó túlkínálat és a nyár közeledtével lanyhuló kereslet miatt.

A spekulációt mindazonáltal erős gazdasági növekedési remények vezérlik, miután a múlt héten kiadott kínai, euróövezeti és amerikai feldolgozóipari teljesítménymutatók a havi növekedési ütem sokéves rekordjait döntöttek meg, és a pénteken megjelent amerikai foglalkoztatási adatok is az új munkahelyek számának vártnál gyorsabb szaporodását jelezték.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását