2024. május 13. - Szervác, Imola

Karzai túllőtt a célon?

Washingtonban nyugtalanítónak tartják az afgán elnök kirohanását a külföldiek ellen, és magyarázatot kérnek - közölte pénteken a Fehér Ház szóvivője; a külügyminisztérium rövidesen be is jelentette, hogy az amerikai nagykövet Kabulban találkozott Hamid Karzaival.
2010. április 3. szombat 07:34 - HírExtra
Az afgán elnök csütörtökön azt mondta, hogy "történtek csalások a tartományi és elnökválasztáson, kétségtelenül nagyon súlyos csalások, de ezeket nem az afgánok követték el, hanem a külföldiek".

"Az ENSZ helyettes misszióvezetőjének az irodája és Philippe Morillon francia tábornok", az Európai Unió választási megfigyelőinek vezetője "állt ezeknek a csalásoknak a középpontjában" - tette hozzá, azt is kijelentve, hogy a külföldiek beleavatkoznak az ország belügyeibe.

"Karzai elnök bizonyos kijelentései zavaróak. Igazi és jogos nyugtalanságot keltettek. Felvilágosítást akarunk kapni e kijelentések értelméről" - mondta Robert Gibbs szóvivő újságíróknak Washingtonban. Emlékeztetett arra, hogy Barack Obama elnök a hétvégi kabuli látogatásán "nagyon világosan tudatta Karzai elnökkel a követendő lépéseket a kormányzat megjavításához és a korrupció letöréséhez".

A washingtoni külügyminisztérium egyelőre nem közölte, hogy a Karzaival találkozó Karl Eikenberry nagykövet milyen magyarázatot kapott.

Karzai fő vetélytársa, Abdullah Abdullah volt afgán külügyminiszter szerint az elnök szavai aláássák a háborús erőfeszítéseket. A politikus szerint "ez a nemzeti érdekek elárulása. Mit üzent ezzel az országot védő katonák és rendőrök ezreinek?" - kérdezte, arra a kitételre utalva, hogy Karzai szerint a belügyekbe való beavatkozás oda vezethet, hogy Afganisztánban a külföldi katonákat betolakodónak fogják tartani, amint a tálibok nevezik őket.

Az afgán elnök szavai Párizsban is megdöbbenést keltettek. A francia külügyminisztérium "megalapozatlannak" minősítette azokat. Elemzők elképzelhetőnek tartják, hogy az elnök szavai elmozdulást jeleznek Karzai külpolitikai elképzeléseiben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását