2024. május 12. - Pongrác

Atomfegyverek ellen tüntettek

Csaknem 800 pacifista tüntetett a kelet-belgiumi Limburg tartomány Kleine Brogel légitámaszpontjánál, az amerikai atomfegyverek jelenléte ellen tiltakozva.
2010. április 3. szombat 19:25 - HírExtra
A tüntetők bejutottak egészen addig a leszállópályáig, amelyet a belga légierő F-16-os vadászgépei használnak. A rendőrség több mint 270 embert vett őrizetbe, azzal az indoklással, hogy engedély nélkül hatoltak be egy katonai objektumba - közölte a sajtóval egy rendőrségi szóvivő.

A légibázison feltételezések szerint csaknem kéttucatnyi amerikai atomfegyvert tárolnak egy ideje, de ezt hivatalosan sohasem erősítették meg.

Belgium és négy másik NATO-tagország (Németország, Hollandia, Luxemburg és Norvégia) a közelmúltban arra kérték az észak-atlanti szövetséget, hogy vizsgálja felül az atomfegyverekkel, illetve azok európai jelenlétével kapcsolatos politikáját. A NATO külügyminiszterei április végén az észt fővárosban, Tallinnban ülnek össze, hogy megvitassák ezt a felvetést.

A belgiumi megmozdulással párhuzamosan Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában és Törökországban is tüntetéseket szerveztek az atomfegyverek jelenléte ellen.

Mintegy felvezetve a szombati tiltakozó megmozdulást, egy héttel ezelőtt a Greenpeace környezetvédelmi szervezet ugyanezen a belga légitámaszpontot tüntetett: az aktivisták rövid időre elfoglalták a kifutópályát, s léggömböket eregettek, "El az atombombákkal Európából. A hidegháború már véget ért" felirattal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását