2024. április 25. - Márk

Kanada új menekültügyi szabályozást vezetne be

A kanadai kormány alapjaiban akarja átalakítani a menedékkérelmekre vonatkozó rendszerét, hogy gyorsabban tudjon segíteni a védelemre szorulókon, illetve gyorsabban ki tudja utasítani a megalapozatlan kérelmezőket.
2010. március 31. szerda 07:24 - HírExtra
Jason Kenney kanadai bevándorlási miniszter beszélt erről újságíróknak, akiknek bemutatta a parlamentnek benyújtott vonatkozó törvénytervezetet. "A menedékjog megadásának rendszere többé nem működik" - fogalmazott a miniszter, aki szerint hamis menedékkérők egyszerűen kihasználják a kanadai állam nagylelkűségét. Azokra utalt ezzel a kijelentéssel, akik inkább menedékjogért folyamodnak a bevándorlási kérelem benyújtása helyett, pusztán azért, mert utóbbi elbírálása jóval hosszabb ideig tart.

Jelenleg mintegy hatvanezer ember vár menedékkérelmének elbírálására, s e folyamat átlagosan 19 hónap húzódik el. Kenney szerint ez túl hosszú idő azok számára, akiknek segítségre van szükségük. Azt ígérte, hogy az új törvény segítségével két hónapra rövidítik le a döntés időtartamát.

A törvénytervezet értelmében a menedékkérőket két csoportra osztják fel. Az egyikbe tartoznak majd a "biztonságos", az emberi jogok tiszteletben tartását illetően jó hírnévvel rendelkező országokból érkezők, a másikba pedig azok, akiknek származási országa e területen kívánnivalókat hagy maga után. Az első csoportba tartozók kérelmük elutasítása esetén csak szövetségi bírósághoz fordulhatnak, míg a második csoport tagjai közigazgatási bíróságnál, a menekültügyi és bevándorlási bizottságnál adhatják be fellebbezésüket.

Jelenleg a menedékkérelmek 58 százalékát utasítják el Kanadában, ami az illetékes minisztérium szerint azt mutatja, hogy az ország "elsőrendű célpont" számos olyan embernek, aki indokolatlanul folyamodik menedékjogért. A jelenlegi rendszer szerint a menedékkérelem elutasítása után fellebbezést lehet benyújtani, ami azt jelenti, hogy a végső döntésig átlagosan négy és fél évet, rendkívüli esetben pedig akár hat évet is Kanadában maradhat az illető. Ez idő alatt jár neki az ingyenes egészségügyi ellátás és szociális támogatás. A kanadai kormány azt remél, hogy az új jogszabálynak köszönhetően egy évre csökken ez az időtartam.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását