2020. október 1. - Malvin

Nem büntethető az ENSZ a srebrenicai mészárlásért

Másodfokon is elutasította a holland bíróság a második világháború utáni legborzalmasabb európai mészárlásban, a boszniai Srebrenicában 1995-ben meggyilkoltak hozzátartozóinak azon keresetét, hogy állapítsák meg az ENSZ és a holland állam felelősségét az akkoriban nemzetközi védelem alatt álló városban történtekért.
2010. március 30. kedd 15:33 - HírExtra
A bíróság szerint az ENSZ jogi védelmet élvez ebből a szempontból a nemzetközi szerződések alapján. A testület azzal érvelt, hogy e védelem a nemzetközi békefenntartó missziók jogi bázisai közé tartozik.

Mindenkinek érdeke, hogy a világszervezet zavartalanul hajthassa végre feladatait - fogalmazott az ítélet. A bírák szerint a szabályok eleve kizárják, hogy az ENSZ ellen egy tagállamának bíróságán folytassanak eljárást.

Az illetékes hágai kerületi bíróság első fokon két évvel ezelőtt utasította el a keresetet (és az azt kísérő kártérítési igényt), kimondva, hogy az ENSZ és a holland állam nem tehető felelőssé a békefenntartók cselekedeteiért.

A panaszosok eredetileg azzal vádolták meg a srebrenicai enklávé védelmével egykoron megbízott holland kéksisakosokat, hogy kiszolgáltatták a muzulmán menekülteket a boszniai szerb erőknek.

A boszniai városban közel 7 és fél ezer férfit és fiút mészároltak le szerb katonák 1995 júliusában. Hollandia ENSZ-békefenntartókat állomásoztatott ott, és azóta is nehéz teherként hordozza katonáinak tétlenségét, amelyet a szerb hadművelet alatt tanúsítottak. Egybehangzó vélemények szerint mindazonáltal a békefenntartók létszáma és fegyverzete nem volt elegendő a támadás megállításához.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását