2024. április 29. - Péter

A haditaktika részévé vált a nemi erőszak

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön határozatban szólította fel a háborúzó kormányokat és szervezeteket: fékezzék meg a nők elleni erőszakot, amely immár a katonai taktikai része lett. A testület egyhangú szavazással fogadta el a dokumentumot.
2008. június 20. péntek 10:27 - Hírextra
A Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter elnökletével tartott ülésen a BT egyhangúlag fogadta el az 1820. határozatot, amely felszólít "minden fegyveres konfliktusban érintett felet, hogy haladéktalanul vessen véget a civilek elleni nemi erőszak minden formájának".

A határozat szerint a nemi erőszak a katonai taktika részévé vált, háborús bűncselekménynek, az emberiesség elleni bűntettnek minősük, és immár a nemzetközi biztonságot veszélyezteti.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint a probléma "elmondhatatlan és járványszerű méreteket öltött", ezért a "lányok és asszonyok elleni csendes háborút egyes országok legmagasabb vezetői szintjein kell megakadályozni".


Patrick Cammaert vezérőrnagy, aki a kelet-kongói békefenntartó erőket vezette, egyenesen úgy fogalmazott, hogy "a fegyveres konfliktusok idején valószínűleg már veszélyesebb asszonynak lenni, mint katonának". Szerinte a nemi erőszak "nagyon hatékony fegyver, mert egy egész közösséget lehet vele megbüntetni, és ezáltal tönkretenni".

Gyakran a békefenntartók a bűnösök

A BBC tudósítója szerint csak a Kongói Demokratikus Köztársaságban naponta negyven nőt erőszakolnak meg. A bűntettet gyakran az ENSZ kéksapkásai követik el, akiknek pedig éppen az lenne a feladatuk, hogy megvédjék ezeket a nőket.

A BT ülésen felszólalók a volt Jugoszlávia tagországait, a szudáni Darfúr térségét, Kongót, Ruandát és Libériát említették olyan válságövezetekként, ahol nagy méretekben követtek el szándékosan nők elleni szexuális bűntényeket.

ENSZ-illetékesek szerint jelenleg Kongó keleti részén legsúlyosabb a helyzet, de egy közelmúltbeli, kétezer nő megkérdezésével készült vizsgálat kiderítette, hogy Libériában a nők 75 százalékát megerőszakolták a polgárháború idején.

A BT felszólította az ENSZ-főtitkárt, hogy jövőre készítsen jelentést a testületnek a nők elleni erőszakról, és tegyen intézkedéseket az ENSZ-békefenntartók által elkövetett szexuális bűntények megfékezése érdekében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását