2024. május 2. - Zsigmond

Mesterházy munkát adna?

Az MSZP kormányfőjelöltje támogatja a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) által képviselt munkavállalók törekvéseit; Mesterházy Attila ennek kifejezésére nyilatkozatot írt alá kedden, az MSZOSZ székházában.
2010. március 30. kedd 11:43 - HírExtra
Mesterházy Attila közleményben tudatta az MTI-vel, hogy megismerve a munkavállalók érdekében a 2010-14 közötti parlamenti és kormányzati ciklusra megfogalmazott MSZOSZ elnökségi elvárásokat, támogatja a szövetség által képviselt munkavállalók törekvéseit.

A Nemzeti modernizáció, összetartó közösség című MSZP-program sok ponton azonos, vagy nagyon hasonló vállalásokat tartalmaz, mint az MSZOSZ elnökségének elvárásai - rögzíti a miniszterelnök-jelölt, kitérve arra: elkötelezettek a bérből és fizetésből, illetve nyugdíjból élők érdekeinek képviselete mellett, a munkavállalók, a fogyasztók, a kiszolgáltatottak, a gyengébbek pártján állnak.

"Számunkra a legfontosabb képviselendő érdek, hogy Magyarországon minél több embernek legyen munkája. Minden lehetséges állami eszközt, mechanizmust és költségvetési forrást mozgósítani kell a következő években annak érdekében, hogy évente legalább 1 százalékkal bővüljön a foglalkoztatás" - írja Mesterházy Attila.

Szerinte a világgazdasági válság hazai hatásainak minél gyorsabb felszámolása, a gazdasági fellendülés feltételeinek biztosítása lehetővé teszi, hogy a következő négy esztendőben a bruttó keresetek legalább 20 százalékkal emelkedjenek, a személyi jövedelmek adóterhelése tovább csökkenjen, így a nettó keresetek 25 százalékkal növekedjenek.

Hozzáteszi: a minimális bért és a szakmai végzettséghez kötött garantált bért is legalább ilyen mértékben növelni kell; elérhető, hogy a fogyasztói árak emelkedése ne haladja meg az évi 3 százalékot, így a keresetek reálértéke négy év múlva 12-15 százalékkal magasabb legyen; 2011-től, a gazdasági fellendülés biztosította forrásokból ismét bővíthető az adómentes béren kívüli juttatások köre, elsősorban a melegétkezési és üdülési csekkekkel.

Baloldali értékeket vallóként kiállunk a társadalmi párbeszéd mellett - írja -, a korrekt törvényhozás, tisztességes kormányzás elképzelhetetlen az érdekegyeztető fórumok érdemi működése nélkül.

Mesterházy Attila kitér arra is: nem támogatják az eddigi vívmányokat kockáztató újabb és újabb végiggondolatlan nyugdíjmodelleket. Folytatják a megkezdett nyugdíjkorrekciós programot, 2011-ben újat indítanának, amely már a mezőgazdasági járadékosokra és a korhatár alatti nyugdíjasokra is kiterjed.

Évente megduplázzák a méltányossági nyugdíjkassza összegét, az átlag alatti nyugdíjasok számára kegyeleti támogatást adnak - ígéri, hangsúlyozva: az MSZP kész az MSZOSZ elvárásait a 2010-14 közötti parlamenti ciklusban képviselni és megvalósítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását