2024. május 8. - Mihály
Katona Tamás, az MSZP budapesti XII. kerületi választókerületének országgyűlési képviselő-jelöltje. A Pénzügy¬minisztérium államtitkára Pokorni Zoltánnal száll ringbe a Parlamentbe jutásért. Katona Tamást kérdeztük.
2010. március 29. hétfő 17:09 - Pénzes Dávid
Mi a legkomolyabb probléma az ön hegyvidéki választókörzetében, és milyen megoldásokat kínál erre?

Ha ezt a kérdést felteszik, politikai riválisaink szeretnek politikai választ adni, én szakmai oldalról szeretném megközelíteni. Kétségtelenül válságban vagyunk, de csúsztatás azt mondani, hogy ezt a válságot a szocialista kormányzat „robbantotta ki”.

Egy nyitott gazdaságú ország nem vonhatja ki magát a világgazdaság hatásai alól, s ez igaz fordítva is: amikor a világ országai kezdenek kilábalni a „betegségből”, annak kedvező hatása van a hazai tendenciákra is. Mert vitathatatlanul kilábalóban vagyunk a válságból, de ezt még nem érzik, nem érezhetik az emberek a saját életkörülményeiken. Ehhez idő kell, s akik a bajból is politikai tőkét akarnak kovácsolni, ezzel visszaélnek, gátlástalanul elhazudják az eredményeket.

A kerület egyik jellegzetessége a lakosság „korfája”: nálunk magasabb az átlagéletkor, mint más kerületekben. Az idősebb embereket kétségtelenül jobban sújtotta a válság, mint a fiatalabbakat, az ország megváltozott teherbíró képessége miatt kénytelenek voltunk megszüntetni a 13. havi nyugdíjat, amit annak idején mi vezettünk be, de még így is 30 százalékkal magasabb a nyugdíjak reálértéke, mint 2002-ben volt.

Egyetlen megoldást látok, amivel számos közgazdász kollégám is egyetért: a gazdaság olyan, mint egy hatalmas tankhajó. Nem szabad rángatni a kormányát, idő kell, mire az egyes kormánymozdulatok eredménye láthatóvá lesz. Folytatni kellene azt a racionális gazdaságpolitikát valamint költségvetési szigort, ami segített megteremteni a pénzügyi stabilitást, és nem szabad halogatni tovább a nagy társadalmi elosztó rendszerek reformját. Nincs helye most a ködös ígérgetéseknek, cselekedni kell.

Milyen kérdésekkel találkozik helyi szinten, mi érdekli leginkább az embereket?


Dr. Katona Tamás
Eddigi munkakörei
2009 április 21-től a Pénzügyminisztérium államtitkára
2006 - 2009 a Magyar Államkincstár elnöke
2006. július 03-tól a Pénzügyminisztérium államtitkára
2005. június 15-től a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára
2004 - 2005 a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára
2003-2004 MEH helyettes államtitkár, címzetes államtitkár, kabinetfőnök
1998-2003 Szegedi Tudományegyetem, tanszékvezető egyetemi tanár
1995-1998 Központi Statisztikai Hivatal, elnök
1990-1995 Belügyminisztérium Adatfeldolgozó Hivatal, hivatalvezető-helyettes
1972-1990 KSH tudományos munkatárs (Népességtudományi Kutató Intézet), főosztályvezető, hivatalvezető-helyettes (Állami Népességnyilvántartó Hivatal)

Végzettsége
1967-1972 Leningrádi Tudományegyetem matematikus szak
1978 Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem közgazdaságtudományi egyetemi doktori cím
1984 a demográfiai tudomány kandidátusa
1988 a közgazdaságtudomány habilitált doktora

Közéleti szerepvállalásai
Tagja a Nemzetközi Statisztikai Intézetnek, a Magyar Statisztikai Társaságnak,
az MTA Demográfiai Bizottságának, az MTA Statisztikai Bizottságának, 1996-1999-ig a bizottság elnöke, jelenleg az Oktatási albizottság elnöke,
az Acta Juridica et Politica Szeged szerkesztő bizottságának1997 óta,
1995-98 között a Statisztikai Szemle szerkesztő bizottságának elnöke
Akik nem a fanatikusok vakságával néznek szét maguk körül, nem értik az ellentmondásokat. Romokban az ország? De akkor mégis mitől fejlődhet a kerület? Hogyan épülhetett fel az M0-ás és a többi autópálya új szakasza? A megyeri új híd? Az új szennyvíztisztító? Milyen pénzből épül újjá a MOM Művelődési Központ? Általában a kettős beszédet nem értik az emberek.

Csak egy kerületi példát hadd említsek: a polgármester a Parlamentben rendre kiállt az adócsökkentés, az ingatlanadó ellen, s mi volt az első dolga, amikor polgármester lett? Budapest alighanem legmagasabb, brutális összegű ingatlanadóját vetette ki a Hegyvidék lakóira. Ez például egy olyan kérdés, amiről érdemes lenne beszélni, ha a másik fél is hajlandó volna ilyesmire.

Milyen jövőképet nyújt a kerületben élőknek és mire helyezi a hangsúlyt?

Sok mindent lehet joggal, vagy jogtalanul, az MSZP szemére vetni, de azt nem, hogy nincs világos programja. A Bajnai kormány a legnehezebb időben vállalta, hogy stabilizálja az ország gazdasági helyzetét, és e téren nemzetközileg is elismert eredményeket tudhatunk magunk mögött. Közgazdászként mondom: folytatni kell ezt az utat, vétek volna az elért eredményeket pusztán politikai megfontolásból lerombolni!

Az ország növekedési pályára állhat, aminek végre élvezhetnénk a hozadékait is. Mi azt vállaljuk, hogy a javak bővüléséből nemcsak a tehetősebb rétegek, hanem a legrászorulóbbak is részesülnek majd. Például nyugdíj-emelési programunknak is az a lényege, hogy nem csak az árindex alakulása szabná meg a nyugdíjak emelésének mértékét, hanem az átlagkereset növekedéséből, a GDP emelkedésének hozadékából az idősebbeknek is jutna. Emellett folytatjuk a nyugdíjkorrekciós programunkat is.

De említhetem az energiatakarékossági programunkat, amelyet a lakótelepi házak felújítása után kiterjesztenénk a hagyományos épületekre is, így a kerületünkben lakók is kaphatnának támogatást a fűtés korszerűsítéséhez vagy az épület szigeteléséhez. Ez - ha úgy tetszik - egy új életminőség ígérete.

Mire számít, mik az esélyek?

Pokorni Zoltán helyreigazítási kérelme
Katona Tamással készült interjúnkban valótlanul híreszteltük, hogy Pokorni Zoltán polgármesterségének idejének kezdetén Budapest alighanem legmagasabb összegű ingatlanadóját vezette be.

A valóság ezzel szemben az, hogy Budapest Főváros XII. kerületében 1996. óta létezik építményadó fizetési kötelezettség, és a 2006. decemberében, Pokorni Zoltán polgármestersége idején született rendelet-módosítás az adómentességet szabályozta újra a korábbiaknál kedvezőbben ennek vonatkozásában.
Meggyőződésem, hogy a közvélemény-kutatók által mért közhangulat ellenére sokan vannak - többen, mint gondolnánk - azok, akiknek fontos a demokrácia védelme. Egyetértek azzal, amit a miniszterelnök búcsúbeszédében mondott a Parlamentben, de úgy gondolom, bárki nyeri is a választásokat, segíthet megőrizni a belső önkontrollját, ha kiegyensúlyozottak a parlamenti erőviszonyok.

Bízom abban is, hogy a Hegyvidék polgári értékeket valló lakói sem akarnak bakancs-csattogást hallani az utcájukban, nem szeretnék, ha valamelyik politikai párt mondaná meg nekik, mit tehetnek és mit nem otthonuk falai között, a családjukban. Hiszem, hogy ilyen értelemben a demokrácia sorsa nagyon sok szavazónknak fontos, akik ha azt akarják, hogy ne vesszen el a voksuk, rám és az MSZP-re szavaznak majd. Ez matematikailag sem rossz esély.

Ismeri a Fidesz jelöltjét, Pokorni Zoltánt személyesen. Mit tart előnyének és mit a hátrányának?

A polgármestert személyesen is ismerem, azt gondolom, nem az én róla alkotott véleményem a fontos, hanem a választóké. A Fidesz mérsékelt politikusai közé tartozik; éppen ezért nem értem, egy tanár ember, egykori oktatási miniszter, hogyan állhatott ki minden áron, érvényes bírósági végzés ellenére a turul-szobor fennmaradása mellett? Miért nem próbálta meg lecsendesíteni ebben a kérdésben a szélsőjobb hangoskodóit? Illetve talán értem. Annak idején a Fidesz kordonbontása csínytevésnek indult, s lám ide, a törvények semmibevételéhez vezetett a dolog. Erről beszéltem az előbb, ettől féltem a demokráciát, a jogbiztonságot.

***

Itt elolvashatja a megszólított Pokorni Zoltánnal, illetve Navracsics Tiborral, Balsai Istvánnal, Szanyi Tiborral, Varga Mihállyal, és Molnár Gyulával készült választási interjúinkat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

gizimama
2010. március 29. 20:53
mi a bajod Katona Tamással?
Egyáltalán tudod kicsoda?

Ő csak egy káder aki végzi a munkáját.. jól vagy rosszul... majd elszámol a lelkiismeretével...

az persze hiba hogy belépett az mszp-be.. épeszű ember ilyet nem tett ilyen negyven év után, dehát istenem... hibázni emberi
józsi
2010. március 29. 17:30
Te jó ég! Nem sül le az MSZP-sek pofájáról a bőr? Milyen hazugságokat találnak még ki?
Tűnjetek már el a politikából, nincs már sok ember, akit át tudtok verni.
A mocskolódásotok meg valami istentelenül undorító!!!
Ennyi az MSZP! Ócsárlással nem lehet országot építeni, ezért tartunk itt!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását