2024. május 17. - Paszkál

Orbán Viktor megbukott az iskolában

Orbán Viktor a múlt héten kétszer is megbukott az iskolában. Legalábbis az Országos Választási Bizottság és a Magyar Szocialista Párt szerint. Mégis bejár. Nyakó szóvivő már az oktatási ombudsmannál kopogtat.
2010. március 29. hétfő 17:01 - HírExtra
Az iskola és a kampány I.
A választási eljárásról szóló törvény szerint a kampány céljára az állami és önkormányzati költségvetési szervek azonos feltételekkel (például bérleti díj) bocsáthatnak rendelkezésre helyiséget és egyéb szükséges berendezést. A képviselőtestület azonban dönthet úgy is, hogy megtiltja a fenntartásában működő intézményekben a kampányolást, ezt tette például februárban a Fővárosi Közgyűlés is.
Olcsó a poén, de ül: tanítani való kampánytémára bukkant a 2010-es voksvadászatban eddig jobbára csak szédelgő MSZP. Miután híre ment, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) elhúzta Orbán Viktor Fidesz-elnök nótáját, amiért az múlt szerdán egy zuglói zeneiskolában talált kampányolni, Nyakó István szocialista megmondó ember azonnal követelni kezdte: a gyerekeket hagyja ki a Fidesz felnőttek vitáiból.

Orbán Viktor pártja azonban nem értett az OVB szavából. Egyrészt közölte: felülvizsgálati eljárást kezdeményezett a Legfelsőbb Bíróságnál a döntés miatt, hisz a párt elnöke csak az életükben elsőként szavazó választókkal találkozott, mert a demokrácia szempontjából fontosnak tartja, hogy a fiatalok tisztában legyenek és éljenek alkotmányos jogaikkal.

Másrészt alig telt el két nap a múlt szerdai zuglói incidens óta, Orbán pénteken már egy másik, történetesen óbudai iskola osztályfőnöki órájára merészkedett be, hogy a TV2 Napló című műsorának bejátszása szerint valóban arra próbálja rávenni az ifjúságot, éljen állampolgári jogával és menjen szépen szavazni áprilisban.

Az iskola és a kampány II.
Vasárnap a Jobbik a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Eperjeskén a helyi általános iskolában szerette volna megtartani rendezvényét, ezt azonban Pásztor Gábor, a település független polgármestere nem engedélyezte, így csak az intézmény melletti területen szólalhattak fel a Jobbik szónokai. Morvai Krisztina ennek kapcsán elmondta: elszomorító, hogy a helyi elöljáró betilthatja egy lakossági fórum megtartását, ez pedig - nézete szerint - nem a demokráciára, hanem diktatúrára emlékeztet.
Hogy az említett órán mi hangzott még el, nem tudni. Az viszont egész biztos, hogy a Fidesz elnöke – legalábbis a választási törvény értelmében, amely kimondja, hogy „tanítási időben párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható” – jogszerűtlenül szólt a diákokhoz.

Mindez a szocialisták szerint sem járja. Nyakó István szóvivő hétfőn már egyenesen arról beszélt, minden jóérzésükkel tiltakoznak az ellen, hogy „gyerekeket használjanak politikai díszletként” és ezért az oktatási ombudsmanhoz fordulnak jogorvoslatért. Egy apró csúsztatás azért előfordult Nyakó tájékoztatójában: Orbán Viktor nem egy óbudai általános iskolában kampányolt (ez esetben végképp védhetetlen lenne a Fidesz álláspontja) hanem mint megtudtuk, a III. kerület egyik tizenkét évfolyamos keresztény iskolájának érettségire készülő diákjai előtt.

Hogy a szocialisták lármája, melynek üzenete, hogy Orbán Viktor a törvények fölé helyezve magát próbál boldogulni már ellenzékben is, hát még ha hatalomra kerül, eljut-e a választók fülébe, erősen kérdéses. Ezzel együtt tény: az MSZP ezúttal legalább olyan témával rukkolt elő, amely a gólszerzés lehetőségével kecsegtet, még ha tisztában is kell lennie vele: ez csak szépítésre jó, a meccset ugyanis már nem nyerheti meg a felcsúti középcsatárral szemben.

A kerülethez került az ügy

Az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfő délután úgy döntött, nem bírálja el az Orbán Viktor Fidesz-elnök III. kerületi iskolai kampányolásával kapcsolatban benyújtott kifogást, hanem átteszi az illetékes egyéni választókerületi bizottsághoz.

Az OVB-hez Szigetvári Viktor, a Magyar Szocialista Párt kampányfőnöke fordult kifogással. Mint beadványában írta, Orbán Viktor a TV2 március 28-i Napló című műsorának tájékoztatása szerint március 26-án a budapesti III. kerületi Mustármag Keresztény Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban "osztályfőnöki óra" keretében politikai, illetve kampánytevékenységet folytatott.

A kampányfőnök a közoktatási törvényre hivatkozott, amely szerint "a nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, területén párt, politikai célú mozgalom vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet, továbbá az alatt az idő alatt, amíg az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható". Orbán Viktor így megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét - írta kifogásában Szigetvári Viktor.

Az OVB hétfői ülésén hosszas vita folyt arról, hogy a testület maga bírálja-e el a kifogást, vagy tegye át az illetékes egyéni választókerületi választási bizottsághoz.

Bordás Vilmos amellett érvelt, hogy a kifogásban hivatkozott cselekmény egyéni választókerületben történt, így az helyi választási ügy. Mint mondta, az OVB a múlt héten egy hasonló beadványt már elbírált, és akkor megállapította a pártelnök jogsértését, de szerinte már azt az ügyet is át kellett volna tenni az egyéni választókerületi bizottsághoz, bár ez akkor nem vetődött fel.

Litresits András (MSZP) delegált szerint viszont Orbán Viktort már egyszer eltiltották attól, hogy iskolában kampányoljon, mint mondta, a két ügy között nincs tényállásbeli különbség, és Orbán Viktor személye "nem kerületi".

Halmai Gábor elnökhelyettes is amellett érvelt, hogy az OVB-nek kell elbírálnia a kifogást, mert országos médium adott róla tájékoztatást.

A testület végül 4:2 arányban úgy döntött, hogy átteszi a kifogást az egyéni választókerületi választási bizottsághoz.

A vitában Fazekas Marianna arra hívta fel a figyelmet, hogy ha az OVB maga bírálja el a kifogást, akkor csak egy jogorvoslati fórum (a Legfelsőbb Bíróság) marad a beadványozó előtt, ráadásul a választási ügyekben a bírósági felülvizsgálati eljárás illetékköteles.

Szigeti Péter elnök is amellett érvelt, hogy fontos, hogy az illeték nélküli kétfokú jogorvoslat megmaradjon (tehát hogy a kifogásról másodfokon a Fővárosi Választási Bizottság, majd felülvizsgálati kérelem esetén a Fővárosi Bíróság dönthessen).

Az OVB ülésén hivatkozott, múlt héten szintén Szigetvári Viktor kifogása nyomán hozott határozatban az OVB megállapította, hogy Orbán Viktor jogsértően kampányolt egy zuglói zeneiskolában. A határozat ellen a Fidesz jogorvoslati kérelemmel élt, ezt azonban a Legfelsőbb Bíróság nem bírálta el érdemben, mivel a benyújtók a döntés meghozataláig nem rótták le az eljárási illetéket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Rysk
2010. március 30. 11:41
Nem kell kizárni, csak azt kell mondani, hogy minden egyes jogsértésnél levonunk 50000 szavazatot attól a párttól amelyik elköveti.
Engem az EP-választás napján hívtak fel a szocik hogy szavazzak rájuk, feljelentettem őket az OVB-nél (hangfelvétellel bizonyítottam) és meg is állapították, hogy Igen jogsértő volt. Következménye az ügynek viszont nem volt...
Új alkotmányt!
Győzzön a Jobbik!
Kereki
2010. március 29. 17:58
Van egy csomó törvényünk, amely nem szankcionál az elkövetővel szemben. A politikusok ezekkel a törvényekkel rendszeresen visszaélnek. Ha az emlitett törvény kimondaná, hogy aki megsértette, az ki van zárva a pártjával együtt a játékból, akkor nem lennének törvénysértések.
józsi
2010. március 29. 17:22
Nálunk a 2004-es kampányban egész konkrétan a tanárok közül három mondta egyenesen azt, hogy szavazzunk az MSZP-re.
Nyakó, nyávogjál nyugodtan, az MSZP-nek vége van.
ÁPRILIS 11-én FIDESZ!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását