2024. május 26. - Fülöp, Evelin

"Az utcán szerezte az LMP a 9 százalékot"

A Lehet Más a Politika (LMP) támogatottsága a Nézőpont Intézet felmérése szerint 9 százalékra ugrott. Schiffer András a HírExtrának elmondta, ez az aktív utcai jelenlétnek köszönhető.
2010. március 29. hétfő 16:39 - Sarkadi-Nagy Márton
"Egy tendencia észlelhető, hogy növekszik az LMP-nek a támogatottsága"- mondta Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) országos listájának vezetője a HírExtra megkeresésére. A Nézőpont Intézet március 19-21. között végzett közvéleménykutatása szerint a párt  támogatottsága 9 százalékra ugrott, a választások napján ezzel az eredménnyel 18 képviselői helyet szerezhetnének. Az LMP ezzel az arányszámmal a saját, 8 százalékos célkitűzését is meghaladná.

Az LMP népszerűségét már március elején három közvéleménykutató mérte 5 százalék köré, ami azt jelentette, hogy a kispárt komolyan bejelentkezett a parlamenti pozícióért. A társadalmi mozgalomból két éve párttá alakuló LMP-t az elemzők általában sötét lóként, eredményeit bizalmatlanul kezelik, így válthatott ki meglepetést az EP-választásokon elért 2,6 százalékos eredménye, és ezért nem tartják az LMP-t biztos befutónak ma sem.



Vállalt arctalanság

A Nézőpont egyébként nem a szokásos módszerrel mér: nem csak biztos pártválasztókat szűr, a potenciális szavazóbázis felmérésére is kísérletet tesz. Az, hogy az LMP éppen a Nézőpontnál ért el ilyen kiugró eredményt arra utalhat, hogy a párt stabil támogatottságához képest jelentős számú ingadozónak lenne a legvalószínűbb választása. A felmérések viszonylagosságára utalva Schiffer András így fogalmazott a HírExtrának: "Nem közvéleménykutatást kell nyerni".

A politikus kérdésünkre azt válaszolta, az LMP növekvő népszerűségének oka abban keresendő, hogy a párt a kopogtatócédula-gyűjtés idején folytatott aktív utcai jelenlétével sikeresen vette fel a harcot legnagyobb ellenfelével, az ismeretlenséggel. Tény, hogy az LMP, valószínűleg eszmei megfontolásokból, nem folytatott olyan személyekhez kötött politikát, mint például a másik reményteljes újonc, a Jobbik. Schiffer például annak ellenére nem szereti, ha az LMP első embereként hivatkoznak rá, hogy vezeti az országos listát, egy rakás egyéb tisztséget is visel és - ha az LMP elvi okokból nem veti el a jelöltállítást - valószínűleg a párt miniszterelnökjelöltje is lett volna.

Schiffer a HírExtrának azt mondta, rengeteg állampolgárral létesítettek kapcsolatot: "Rajtunk kívül még a Jobbik volt az, amelyik észlelhető volt az utcákon". A politikust nem kapatta el a kiugró 9 százalékos mért népszerűség, elmondása szerint ő még mindig 6-8 százalékot tart reális célnak, és bízik abban, hogy egy jó kampányhajrával tovább tudják fokozni a növekvő tendenciát.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

gizimama
2010. március 29. 20:54
meg lesz...
legalábbis remélem
józsi
2010. március 29. 17:02
Kíváncsi leszek, hol lesz az a 9%...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását