2024. május 2. - Zsigmond

A Jobbik megelőzte az MSZP-t?

A Fidesz továbbra is jelentős fölényben van a többi párttal szemben, a második helyért azonban a Századvég Alapítvány legfrissebb közvélemény-kutatása szerint éles küzdelem folyik az MSZP és a Jobbik között: utóbbit a megkérdezettek közül ezúttal többen támogatták, mint a szocialistákat.
2010. március 29. hétfő 16:57 - HírExtra
A Századvég a Kód intézettel közös választáskutatási programja keretében március 16. és 22. között végezte a kérdőíves kutatást, amelynek során ezer, véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdezett meg - olvasható az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben.

A kutatás szerint továbbra is három párt jutna be biztosan a parlamentbe. A Fidesz stabilan őrzi vezető helyét a pártok népszerűségi versenyében. Változás azonban a korábbi hónapok eredményeihez képest, hogy a Jobbik, ha hibahatáron belül is, de márciusban több támogatóval rendelkezett, mint az MSZP.

Mint írták, ha most vasárnap lenne a parlamenti választás, akkor a Fideszre a megkérdezettek 36 százaléka szavazna. A Jobbik támogatottsága 12 százalék, míg a szocialistákra a választókorúak 11 százaléka adná a voksát. A vizsgálat szerint az MDF és a Lehet Más a Politika 1, illetve 2 százalékon áll az összes megkérdezett körében.
A Fidesz fölénye még inkább megmutatkozik a biztos szavazó pártot választók körében. A párt itt 59 százalékos támogatottsággal rendelkezik, míg a Jobbikra 17 százalék szavazna, a szocialistákat pedig 16 százalék választaná.

Az MDF és az LMP a biztos szavazók és a pártot választani tudók körében is 3-3 százalékos támogatottsággal rendelkezik. Ezek az adatok azt mutatják: a sikeres ajánlócédula-gyűjtési akció ellenére könnyen előfordulhat, hogy a két párt nem lesz képes átlépni a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt - áll a közleményben.

A Medián március elején végzett felmérése azt állapította meg, hogy csökkent az éllovas Fidesz-KDNP-lista támogatottsága, míg a második helyért folytatódik az MSZP és a Jobbik versenyfutása. A HVG számára március 5. és 9. között készített felmérés szerint két és fél alatt először esett 60 százalék alá a Fidesz-KDNP pártszövetségre jutó szavazatok aránya a választani tudó "biztos" szavazók körében. A második helyért versengő két párt, az MSZP és a Jobbik szavazótábora növekedett. Az MDF és az LMP továbbra sem jutott túl az 1-2 százalékos szinten.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását