2024. március 29. - Auguszta
Újabb betegség ütötte fel a fejét, amiért ismét a média és a társadalmi elvárások a felelősek. Mindenki vékony és egészséges szeretne lenni, és vannak olyan megszállottak, akik semmitől sem riadnak vissza, hogy mindezt elérjék.
2010. március 27. szombat 16:59 - Juhász Bianka
A legtöbb nő életében minimum egyszer kezdett már fogyókúrázni azért, mert a tv-ben látott színészek, modellek, bemondók többsége csont sovány, xs-es ruhákban feszít, amiből az szűrhető le, hogy az a trendi. Néhány évszázaddal ezelőtt azonban ez még nem így volt. A kövérség a jólétet jelképzete, ezért előfordult, hogy akik alkatilag vékonyak voltak, párnákkal segítettek ’helyre hozni’ alakjukat. Mivel a betegségek – akárcsak ma – általában fogyással jártak, ezért aki teltebb volt, azzal az is egyértelművé vált, hogy egészséges. Pirospozsgás arcuk és telt idomaik éles ellentétben álltak napjaink sápadt arcú, vézna divatdiktátoraival.

Egyre többen kezdték követni azt az elvet, miszerint a kövérség egészségtelen, így a nők az évszázadok folyamán fokozatosan lefogytak, egészségesebbek azonban mégsem lettek. Újabb és újabb evészavarokkal küzdő betegség jelent meg, mint például az anorexia, vagy a bulimia. Egyre többen folytatnak vegetáriánus életmódot, és sorra nyílnak a bioboltok is, melyek árucikkei fogyasztásával százezrek reménykednek egészségük visszaszerzésében, feljavításában. De tényleg ez lenne a hosszú élet titka?

Egészséges étel-függőség: ortorexia

Az egészséghajhászás következtében a bio fanatikusok között kialakult egy újfajta evészavar is, az ortorexia. Teljes nevén ortorexia nervosa (nem véletlenül hasonlít az anorexia nervosa betegség elnevezésére), mely jelentése: helyes étkezés megrögzöttje. Az ortorexiások képtelenek abbahagyni a tudatos és végsőkig egészséges étkezést, nem zavarja őket, ha emiatt a legtöbb ételről és italról le kell mondaniuk, amit korábban fogyasztottak. Egész álló napjuk – és jóformán egész életük – a tervezgetésen alapszik. Előre összeírják, milyen ételeket fognak aznap enni, honnan szerzik be azokat, s hogyan készítik majd el.

Mennyit ér az egészséged?

Ez a fajta evészavar csak a legritkább esetben eredményez halált, azonban itt is előfordulnak sajnálatos esetek. Mivel az ortorexiások étrendje csupán három-négyféle ételből áll, tartós fogyasztásuk emésztőszervi megbetegedést, szívelégtelenséget és súlyos vitamin- és ásványianyag-hiányt eredményezhet.

Emellett szinte teljes szociális elszigeteltséget okoz, hiszen az egyén nem tud elmenni munkatársaival egy közös munkaebédre, barátaival egy sört inni este, vagy akár családjával elkölteni egy karácsonyi vacsorát. Ezzel az életmóddal nem csak magát, de a körülötte élőket is bizonyos lemondásokra kényszerítik az ortorexiások. Óhatatlanul is a társadalom perifériájára száműzik magukat, mivel étkezési szokásaik miatt képtelenek társadalmi életet élni.

Több olyan élelmiszer van, amit az ortorexiás nem eszik, mint ami felkerül gondosan megtervezett étrendjébe. Ők ugyanis kerülik a húsféléket, a puffasztó zöldségeket, a konzerveket, a lisztet, a cukrot, a koffeint tartalmazó termékeket és a csapvizet sem isszák meg, csak a szénsavmentes ásványvizet. Kizárnak az étrendjükből mindenféle zsiradékot, a tojást és a tejtermékeket is. Mivel ezzel az étrenddel sok fontos vitamintól esnek el, ezeket különböző vitaminkapszulákkal próbálják pótolni.

Az egészség elérése csak illúzió

Az egészséges ételek fogyasztásának előnyeiről annyit hallani manapság, hogy mindenki kívülről fújja, min kéne változtatni étrendjében, hogy betegségtől mentes, fitt és kiegyensúlyozott legyen. Mégis egyre több betegség alakul ki évről évre, és a kórházak és magánrendelők látogatottsága sem csökken. Az ortorexiások étrendjével sem lehet ugyanis elérni a hőn áhított egészséget, hiszen ahhoz nem csak étrendünkön, de életvitelünkön is változtatni kéne. Több sport, kevesebb stressz és még sorolhatnám.

Egészségtelen ételek mértéktelen fogyasztása valóban káros a szervezetre, azonban néha elcsábulhat az ember és megengedhet magának egy-egy szelet csokit, néha egy hamburgert vagy pizzát a töménytelen mennyiségű gyorséttermek egyikében. Fontos, hogy megtaláljuk az arany középutat a túl egészséges és túl egészségtelen táplálkozás között és azon menve éljük tovább életünket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását