2024. május 3. - Tímea, Irma

Nincs megállapodás a BKV-nál

Bár több hónapja zajlanak bértárgyalások, még mindig nem sikerült a BKV menedzsmentjének megállapodnia a 2010-es bérfejlesztésről, mert a reprezentatív szakszervezeteknek nincs közös álláspontja.
2010. március 26. péntek 17:40 - HírExtra
Gulyás Attila, a BKV egyik legnagyobb szakszervezeti szövetségének elnöke pénteken azt mondta az MTI-nek, hogy a januárban sztrájkoló szakszervezetek a legutóbbi, csütörtöki bértárgyalásról is kivonultak. Ez pedig megnehezíti a megegyezés lehetőségét. A kollektív szerződés szerint ugyanis mind az öt reprezentatív szakszervezetnek alá kell írnia a bérmegállapodást - tette hozzá.

A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke úgy fogalmazott: nem értik, hogy a buszos érdekképviseletek miért vonulnak ki a bértárgyalásról, mert a VTDSZSZ az ő általuk képviselt embereknek is szeretne bérfejlesztést.

A VTDSZSZ a 160 ezer forint alatti keresetűeknek 5+4, a 160 ezer forint feletti keresetűeknek 4 százalékos bérigényt jelentett be.

Hangsúlyozta, hogy 1-2 héten belül megoldást kell találni a helyzetre. Ha nincs megoldás, akkor a VTDSZSZ vezetősége tájékoztatni fogja a kialakult helyzetről a tagságot, akik a nyomásgyakorlás eszközéről is dönthetnek. Ez Gulyás Attila elmondása szerint lehet demonstráció, sztrájk, de az is előfordulhat, hogy azt mondják: nem alkalmaznak semmilyen nyomásgyakorló eszközt.

Nemes Gábor, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeteinek Szövetsége alelnöke az MTI megkeresésére azt mondta: azért vonultak ki az utóbbi két bértárgyalásról, mert Kocsis István, a cég vezetője nem jelent meg a tárgyalásokon. Ők pedig azt akarják, hogy a vezérigazgató legyen ott, mert így előremozdulhatnak az egyeztetések. A BKV-t Kocsis helyett Bolla Tibor gazdasági vezérigazgató-helyettes képviseli.

A szakszervezeti vezető kifejtette: ahhoz, hogy a 2010-es bérfejlesztésről tudjanak tárgyalni, először le kell zárni a 2009-es évet. Bizonyos ágazatokban ugyanis a foglalkoztatás többe kerül, mint amennyi bértömeget kiutalnak, a kettő közötti különbséget pedig kompenzálni kell. Nemes Gábor szerint ez minden évben meg is történik, de előre szeretnék rögzíteni, hogy ez a kiegészített bér legyen a 2010-es esztendőre a bázisbér.

A VTDSZSZ február 15-én jelentette be, hogy 4, illetve 4+5 százalékos béremelést, illetve azt kéri még, hogy a szerződésben (ksz) rögzített 6 ezer forintos havi melegétkezési utalvány összegét emeljék fel 8 ezer forintra, a 3 százalékos munkáltatói hozzájárulási körbe pedig a nyugdíj- és egészségpénztári tagság mellé vegyék fel harmadik elemnek az életbiztosítást.

A VTDSZSZ az év elején tartott BKV-sztrájkban nem vett részt, ezért jelenthetett be bérkövetelést. A korábban sztrájkoló, többségében buszos és villamos ágazati szakszervezetek viszont ebben az évben a sztrájkmegállapodás értelmében nem jelenthetnek be bérkövetelést.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását