2024. április 18. - Andrea, Ilma

Szerbiai szomszédolós "bankkártyapartik"

Szerbiában is rohamosan terjed a bankkártyás pénzlopás - ebben az évben eddig a bankokat több mint egymillió eurós - 250 millió forintos - kár érte miatta.
2008. október 20. hétfő 14:24 - Hírextra
Az elkövetők zöme bolgár és román állampolgár volt.
Mint Zoran Kovacevic felügyelő, a belgrádi rendőrség hamisítások és csalások felderítésével foglalkozó részlegének vezetője a Blic című szerb újságnak elmondta, kétféle kártyát használtak: az "ikert", amely pontosan úgy néz ki, mint az eredeti, de kevesebbet tud, ezért csak vásárolni lehet vele, és a "fehér plasztikot", amellyel automatákból vesznek fel pénzt.

A hamisítványokat szervezett bűnbandák készítik külföldön. A bolgárok Angliában, a románok Olaszországban veszik őket. A bűnözési ág elindulásakor elkészítésük még mintegy 20 ezer euróba került, ma már néhány ezerért le lehet gyártani őket.

A fehér plasztik készítői vagy eladják - 250-400 euróért - a kártyát, vagy 20 százalékos részesedésért dolgoztatják felhasználóját. Az elmegy Szerbiába, végiglátogat néhány bankautomatát, majd pár nap múlva visszatér megbízóihoz.

A húsz százalékos díj levonása után átadja nekik a megszerzett pénzt és a kártyát, újat kap helyette, s már indulhat is az újabb pénzbeszerzésre. A belgrádi rendőrség csak az idén harminc, többségében román és bolgár tolvajt vett őrizetbe, de akadtak a letartóztatottak között német útlevéllel érkezők is. Volt aki megelégedett százezer dinárral, más meg egymillió dinárt (több mint 12 ezer euró) gyűjtött össze elfogásáig.

A szerb bűnözők (mivel a bankautomaták egy részét kamerákkal is ellátták, s felvételeik egy könnyen köröztethető hazai elkövető számára megnövelik a lebukás veszélyét) többnyire Macedóniát és Horvátországot választják működési terepnek. A fehér plasztiknál jobban kedvelik az ikerkártyát, amivel ugyancsak szépen lehet "kaszálni".

A hamisítási technika amúgy ma már Szerbiában is fejlett. Jó lopó eszközért nem feltétlenül kell Angliába és Olaszországba menni: egy újvidéki kártyagyártó üzem termékeivel például 10 millió dinártól tudták megszabadítani a szerb postatakarékot.

Arról, hogy a le nem buktatott, de a banki kimutatásokban megjelenő kártyás bűncselekmények értéke mennyi, a Blicnek nyilatkozó főrendőr nem beszélt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását