2024. május 9. - Gergely

Görögország és az EU: ki, hogy és mennyivel segítsen?

Ma ül össze az EU különleges csúcsértekezlete, hogy megvitassa honnan és miként kapjon pénzügyi segítséget Görögország. Az egyik elképzelés szerint az IMF, másik szerint maga az EU segítene - de egyik sem jó megoldás.
2010. március 25. csütörtök 19:00 - Pásztor Balázs
Veszélyben az euro

Az euró árfolyama tizedik hónapja csökken folyamatosa a dollárhoz képest - szerda kora délután már 1,3348 dollárért lehetett kapni egy eurót, ami drasztikus visszaesés a tavaly decemberi 1.50-es értékhez képest. Az egységes európai valuta lejtőn való meglódulásának legfőbb oka a görög államcsőd egyre jobban fenyegető veszélye - igaz most rátett egy lapáttal az a tény is, hogy a hasonló helyzetben lévő Portugáliát is leminősítette AA mínusz-ra adósságállománya miatt a Fitch Ratings hitelminősítő intézet.

Sokan már az Euro-övezet leamortizálásáról beszélnek, amely tőzsdei körökben is megerősítést nyert: a rövidtávon gondolkozók mind az euró romlásával számolnak, és ekképp kötik üzleteiket, a hosszútávú befektetők pedig kivárnak - de ők is felkészültek a további zuhanórepülésre. A mostani EU csúcs elviekben mindent megváltoztathat, gyakorlatilag azonban két rossz közül választhatnak csak a Brüsszelben összegyűlt EU-beli nemzetvezetők.

Az ügy hátterében az áll, hogy a Görögország az összes pénzügyi kiskaput kihasználva hosszútávú kölcsönért cserébe eladta az ország jövőbeli bevételei egy részét amerikai pénzintézeteknek, és ezáltal gyakorlatilag meghamisította a költségvetési adatait. Amikor kormányváltásnál az ellenzék ezt realizálta, akkor megkongatta a vészharangot, és drasztikus intézkedésekbe kezdett, de már ez sem segített sokat: az államháztartási hiány "hirtelen" óriásira duzzadt, és az államot nyomó kölcsönök nagysága is drasztikusan megnövekedett. A legnagyobb gond jelenleg az, hogy Görögországnak április végéig meg kell újítania - vagy vissza kell fizetnie - 20 milliárd eurónyi kölcsönt, és csak 7 milliárd euró tartalékkal rendelkezik.

Két nagy ellentét


Anglela Merkel német kancellár, és Nicloas Sarkozy francia elnök - és a mögöttük álló országok - a tegnapi nap rendesen összeakasztották a bajszukat Görögország megsegítése ügyében. Merkel álláspontja szerint Németország polgárai egyetlen eurócenttel sem fognak hozzájárulni a volt görög kormány felelőtlen viselkedésének elkendőzéséhez, hisz ez csak a bátorítaná az EU tagországait a hasonló viselkedésre. Mivel Németországnak, mint az EU legnagyobb gazdaságának vétójoga van, így Merkel hozzáállása alapból ellehetetleníti azt, hogy az EU önmaga pénzügyileg megsegítse Görögországot.

Merkel tovább megy: szorgalmazza a hanyag, vagy kiskapukat kereső költségvetési politika keményebb ellenőrzését, és hibák után keményebb büntetését, hogy ezzel is elejét vegyék minden, a görögökéhez hasonló próbálkozásnak. Indokaikban természetesen az is szerepet játszik, hogy ősszel következnek a német helyhatósági választások, és a szavazók igencsak „mellre szívnák” ha részben német adófizetői pénzen másznának ki a gödörből a felelőtlen hélóták. A német kancellár szerint az EU-s segítség helyett az IMF-hez kellene fordulnia Görögországnak - azonban ezzel is vannak komoly problémák.

Sarkozy - a legtöbb EU-taggal karöltve - elutasítja az IMF beavatkozását, és minden erejükkel megpróbálják rávenni Merkelt, hogy adja be a derekát. Meglátásuk szerint azért, mert ez euro-övezetre szégyen lenne, ha a részint Amerika által pénzelt IMF segítségét kellene kérni, és úgy tűnhetne, mintha a 27 országot egyesítő világszervezet nem tudná megoldani a saját problémáit. Ráadásul érveik szerint az IMF az EU-nál is szigorúbb lépések meghozatalára kényszerítené Görögországot, ahol a megszorító-intézkedések már így is tüntetések sorozatát váltották ki.

A Görögök - akik eddig cáfolták, hogy az ország bármiféle segítségre szorulna - azonban igyekszenek tompítani a helyzetet: szerintük az országnak mintegy 50 milliárd euróra csak mint „készenléti tartalékra” lenne szüksége, hogy megnyugtassa a nemzetközi hitelezőket, és az eseményeket meglehetős aggodalommal figyelő pénzpiacot. Tehát az összeget elviekben le se hívnák, csak ha valami nagyon nagy baj van - ám a kijelentést szinte senki nem veszi készpénznek, hisz a görög kormányok hitelessége már javában megkopott.

Annyi viszont biztos, hogy Görögországot az Unió szempontjából meg kell menteni: hiába vezetne mindkét megoldás az euro, és így az egész euro-övezet további meggyengüléséhez, Görögország összeomlása az egész - eddig a stabilitást jelentő - övezet összeomlásával járna.

Csúcs


A kétnapos brüsszeli EU-csúcson elméletileg mind 27 ország képviselői részt vesznek, ám várhatóan lesz egy speciális ülés is, kizárólag az eurót használó 16 ország számára - amelyet az előző napra Merkel konoksága miatt nem sikerült összeszervezni. A téma eredetileg a válságból való kiábrándulás a és a kereskedelem felpörgetésre ("az EU tízéves gazdasági stratégiájának kidolgozása" címszavával), de a nagy nyomás hatására komolyan belevették a programtervbe Görögország kérdését is - még ha hivatalosan nem is szó szerint.

Végül a találkozó megkezdése előtt Merkel és Sarkozy kiegyezett: bár a megegyezésről még pontos adatokat nem lehet tudni - hisz még nem bólintott rá minden eurót használó tagország- de a megoldás az arany középút látszatát kelti. Ugyanis mind uniós forrásoknak, mind az IMF-nek szerepe van benne - egyéb, az EU számára megbízható pénzügyi szervezettekkel együtt. Az egyik ilyen lehet az uniós pénzalap, amely eredetileg az euro-övezeten kívül eső EU-tag országok megsegítésére hoztak létre, ám ezt - főleg a bajban lévő Görögország és Spanyolország friss beterjesztésére- kiszélesítenék az euro-övezet tagjaira is.

A végső döntés a várhatóan éjszakai tanácskozásba húzódó, mai összeülésen dől majd el - amelynek eseményeiről a HirExtra e cikk frissítésével folyamtosan tudósít.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását