2024. május 19. - Ivó, Milán

Tüntettek a golffalu ellen

Ötven pátyi lakos demonstrált a budapesti spanyol nagykövetség előtt kedd délután. A megjelentek a Pátyra tervezett golffalu megépítése ellen tiltakoztak, amelyet a spanyol Grupo Milton cég szeretne a településen megvalósítani.
2010. március 23. kedd 19:50 - HírExtra
A Páty Nem Eladó Civil Összefogás által rendezett tüntetésen Tollner József független pátyi önkormányzati képviselő petíciót olvasott fel az egybegyűltek előtt, amelyben a tervezett beruházás környezetre és helyi lakosságra gyakorolt káros hatásait sorolta fel. Ebből kiderült: a civilek attól tartanak, hogy a golffalu megvalósulásával megduplázódna a falu lakossága, és a beruházás káros hatással volna a természetre.

A petíció nevesítette a spanyol Grupo Milton építőipari cégcsoportot, amely a civilek szerint nem rendelkezik referenciákkal. A befektetéssel kapcsolatba hozható még egy cég, a Sedesa csoport, amely legutóbb Sávolyon szeretett volna MotoGP pályát építeni.

"Ugyanez a cégcsoport Páty közigazgatási területén, Telki közvetlen szomszédságában óriási golf-lakóparkot tervez - a szántóföldek átminősítése már megtörtént" - mondta az egybegyűltek előtt Tollner József képviselő. Mint a tüntetésen hangsúlyozta, aggasztó, hogy a korrupciótól terhelt spanyol ingatlanfejlesztési módszert exportálják.

Az MTI kérdésére Tollner József kifejtette, az önkormányzati testület szerdai ülésén dönt a beruházás megkezdését jelentő jelzáloghitel-szerződés elfogadásáról és a településfejlesztési szerződésről. A képviselő azt reméli, hogy - mivel eddig három ügyvéd is kifogásolhatónak találta a szerződést - a képviselő-testület nem tudja ügyvéddel ellenjegyeztetni a kérdéses dokumentumot.

A petíciót egy cserép virág kíséretében - bár a spanyol nagykövetnek címezték - csak a nagykövetség egyik biztonsági alkalmazottjának sikerült átadni.

A Pest megyei Pátyra tervezett golfpálya-beruházás ügyében február 14-én népszavazást tartottak a településen, a helyi referendum azonban érvénytelen volt, mivel a szavazásra jogosultak csupán 43 százaléka jelent meg az urnák előtt a minimálisan szükséges 50 százalék helyett.

zek után a pátyi képviselőtestület február 22-én megszavazta a fejlesztési terv grandiózusabb változatát, vagyis a helyi szabályozási terv módosításával szabaddá vált az út a spanyol beruházás előtt. Ez az új szabályozás március 31-én lép hatályba, ha az ügyvédi ellenjegyzés megtörténik és a településfejlesztési tervet is elfogadják.

Az ügyben a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa is megszólalt. Fülöp Sándor ombudsman az MTI-nek korábban úgy nyilatkozott, hogy a pátyi golffaluval kapcsolatos önkormányzati rendelet "több sebből vérzik". Az ombudsmani vizsgálat kimondja: a projekt szemben áll a budapesti agglomerációról szóló törvénnyel, és sérti az emberek egészséges környezethez való jogát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását