2024. május 2. - Zsigmond

Plakátos dráma a budapesti éjszakában!

Langymeleg éjszaka és unatkozó taxisok, borral mászkáló fiatalok és kissé hígra sikeredett ragasztó – más egyebek mellett ilyen jelenségekkel találkozik az, aki plakátolás címén beleveti magát a főváros tavaszi éjszakájába.
2010. március 23. kedd 07:45 - Csabai Gábor
A szezon első igazi tavaszi éjszakája köszöntött be pénteken. A rég várt jó időnek hála szabályos tömegek lepték el a fővárosi éjszakát, köztük fiatalok, szerelmesek és különböző pártok plakátolói is. A HírExtra tudósítója egy belvárosi csapathoz csatlakozva töltötte a hét utolsó munkanapjának estéjét.

Fiatalok és idősebbek vegyesen gyülekeztek az egyik párt irodájában péntek este hétkor. Anekdotázás, a hét politikai eseményeinek átbeszélése és persze a ragasztókeverés adta a műveletre készülés keretét. A csapatok kialakítását és a plakátok, valamint a kicsit hígra sikerült ragacsos vödrök felvételét követően kezdődött a kirajzás a fővárosi éjszakába.



Néhány szó a hadszíntérről
A plakátolás örök álló háború, amelyhez a főváros szolgáltatja a keretet. Elkerülendő a különféle tereptárgyak agyonragasztását, a Fővárosi Önkormányzat az utóbbi néhány választástól kezdve fém-, illetve fafelületekkel próbálja kijelölni a plakátolások helyeit. Ezeket a törekvéseket még tiszteletben tartják a pártaktivisták, a másik oldaltól várva a minden felület beborítását jelentő totális plakátháború megkezdését.
A plakátolás időnként incidensekkel jár, ezekből pénteken sem volt hiány; igaz, a konfliktusok most megmaradtak a szóbeli vegzálás szintjén. Első körben egy, a taxistársadalom gyöngyszemei közé tartozó úgynevezett mezítlábas – céggel nem szerződött sofőr, vagyis magán- taxis érezte szükségét annak, hogy akadályozza a csapat munkáját.

A Blaha Lujza téren fuvarra váró sofőr szerint teljesen felesleges volt a ragasztás, amint arrébb megy a csapat ő rögtön leszedi a plakátot. Vehemenciáját a kérdéses párttal szembeni ellenérzése mellett azzal indokolta, hogy állítása alapján a jelöltnek melegbárjai vannak. A kirohanás a következő párbeszéddel ért véget:

 - Ezt elmondaná magának a jelöltnek is?
 - Persze, bármikor!
 - No akkor forduljon meg, ott áll maga mögött.
Ööööööööö…. – zárta sorait a sofőr, akinek véleménye az egyébként rendszeresen plakátoló jelölt láttán rögtön elillant.

Két sarokkal arrébb kortárs táncelőadás bontakozott ki. Néhány, minőségi vagy legalábbis üveges borral sétálgató fiatal sérelmezte a plakátok ragasztását. A kampányanyag így a népmeséből ismert két kecske patak felett átívelő hidas torzsalkodásában végződött, melynek középpontja egy plakátolófelület volt. A kiadványt felragasztók eltávolodását követően az ellendrukkerek szállták meg a felület környékét, azonban az aktivisták visszatérésekor szétspricceltek. Körülbelül negyedórás játék után a helyzetet az oldotta fel, hogy a fiatalokból álló csoport pár sarok erejéig a plakátolók nyomába eredt.



A plakátragasztók tevékenységét az éjszaka folyamán egyszer egy kék-piros villogó is megvilágította. Történt ugyanis, hogy egy sarkon kamaradráma zajlott néhány kopasz, terepjárós férfi, egy taxis – ezúttal már egy céges sofőr – és egy rendőrautó között. Az előadást a sarokra parkoló taxis kezdte, akit az időközben ugyanoda érkező rendőr szívélyesen felkért a távozásra.

A fuvaros elporzását követően ugyanazon a sarkon parkoló és gyülekező, kopasz csoportot pécézték ki a rend őrei. A szintén távozásra felszólítottak „mi itt dolgozunk” felkiáltással védték a területet, ám ez nem hatotta meg a járőröket. Néhány másodpercnyi feszült szemezés után végül a terepjárósok távoztak, pár másodperccel később pedig a rendőrök is elhagyták a területet.

A helyzet feloldása nem húzta sokáig: először a taxis tért vissza korábbi helyére, majd a sarok túloldalára befutottak a terepjárósok, végül pedig a rendőrautó is megérkezett és villogva vetette magát a dolgát menekülőre fogó taxis után. Valami biztos volt a levegőben.

A jóidő állandósulásával, illetve a választások közeledtével vélhetően durvulni fog a plakátháború és különböző egyéb felületeken is megjelennek a kiadványok. A hercehurca azonban, mint korábban szerzőnk már megírta, jobbára hiábavaló: egy felmérés szerint ugyanis a 18 – 64 év közötti korosztály fele egyáltalán nem figyeli a politikai hirdetéseket, így tehát jelentős tömegek hagyján figyelmen kívül az időnként kalandos módon kikerült plakátokat is.

Fotó: www.szeretembudapestet.hu
Forrás: HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását