2024. május 2. - Zsigmond

MDF: lesz országos lista

Az Országos Választási Iroda tájékoztató oldala szerint hétfőn kora délután nyilvántartásba vették az MDF hetedik területi listáját is, így az MDF is állíthat országos listát.
2010. március 22. hétfő 16:22 - HírExtra
A www.valasztas.hu szerint az MDF-nek Budapesten 8, Baranyában 3, Bács-Kiskunban 5, Békésben 2, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 6, Csongrádban 4, Fejérben 4, Győr-Moson-Sopronban 5, Hajdú-Biharban 9, Hevesben 2, Jász-Nagykun-Szolnokban 4, Komárom-Esztergomban 4, Nógrádban 1, Pest megyében 7, Somogyban 1, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2, Tolnában 2, Vas megyében 1, Veszprémben 2 és Zalában 2 jelöltet tudott önállóan állítani.

Ez azt jelenti, hogy Nógrád, Somogy és Vas megye kivételével minden területi választókerületben megvan a szükséges számú jelöltje ahhoz, hogy területi listát tudjon állítani.

Listaállításra az a párt jogosult, amelyik az adott területi választókerületben az egyéni választókerületek egynegyedében, de legalább két egyéni választókerületben jelöl
Az a párt, amelyik hét területi választókerületben listát tudott állítani, jogosult arra, hogy országos listát állítson. Az MDF - mennyiben a párt valamennyi "jó" megyében időben leadta a területi listáját -, országos listát állíthat.

A területi listákat hétfő 16 óráig lehetett bejelenteni az illetékes választási bizottságoknál.

A fővárosban

Hétfőn délután négy óra előtt leadta budapesti listáját a Magyar Demokrata Fórum (MDF) - közölte a párt sajtóosztálya az MTI-vel.

Retkes Attila SZDSZ-elnök és Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese hétfőn kora délután közölték, hogy megszületett az egyezség az MDF és az SZDSZ között az MDF fővárosi listájáról.

Közleményük szerint a Magyar Demokrata Fórum a Szabad Demokraták Szövetségével egyetértésben olyan fővárosi listát terjeszt a választási bizottság elé, amelynek első tíz helyén sorrendben a következő jelöltek szerepelnek: Bokros Lajos, Debreczeni József (MDF), Skaliczki Andrea (SZDSZ), Iván János (MDF-SZDSZ), Pusztai Erzsébet (MDF), Győri Dénes (MDF), Farkas Tibor (MDF), Ferencz István (MDF-SZDSZ), Király Zoltán (MDF), Ritter János (MDF-SZDSZ).

Makay Zsolt, az MDF országos választmányának elnöke hétfőn azt mondta MTI-nek, hogy minden nagy, fontos megyében állított területi listát az MDF.

Hétfő 16 órakor lejárt a területi listák bejelentésének határideje az áprilisi országgyűlési választásra. A határidő jogvesztő, amelyik listát nem jelentették be az illetékes választási bizottságnál, arra a pártra az adott megyében nem lehet majd szavazni.

Bokros: nem tudtak lopni tőlünk

Bokros Lajos a sajtótájékoztatón kijelentette: a kispártok sikere azért fontos, mert így az ország sokszínűsége megjelenhet a választások utáni Országgyűlésben. Kart karba öltve harcolunk, hogy egy egyedülálló, nem szocialista alapokon nyugvó programmal bejussunk a Parlamentbe - fogalmazott. A miniszterelnök-jelölt hangsúlyozta: nem igaz, hogy a multicégek túlzott jelenléte tönkre tenné a kis- és közepes vállalkozásokat.

Véleménye szerint éppen fordított a helyzet, ha betelepül a külföldi tőke, akkor gomba módra szaporodnak körülöttük a magyar társaságok. Ha azonban nem jön be a tőke, az rossz hatással van a gazdaságra, mert csökkenti az exportot, és kevesebb lehetősége van az e cégeknek beszállító magyar társaságoknak. Bokros Lajos fontos problémaként említette a túlméretezett, farkasétvágyú államháztartást és a korrupciót.

A jövőjét firtató újságírói kérdésre a politikus azt felelte: az MDF választási szereplésétől függ, hogy mit tesz. Habjánecz Tibor, a párt megyei elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: Baranyában hétből három választókörzetben sikerült összegyűjteniük a szükséges 750 ajánlószelvényt. Az 1-es körzetben a pécsi Füredi Péter ügyvéd, önkormányzati képviselő indul, a komlóiban Ordas Miklós pénzügyi szakember, míg Habjánecz Tibor a mohácsi székhelyű választókörzetben méretteti meg magát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását