2024. április 25. - Márk

Rajongás, hiszti, könnyek övezik Berlusconit

Hisztérikus és könnyes üzenetekben bíztatták kitartásra hívei Silvio Berlusconi olasz miniszterelnököt tavaly azt követően, hogy egy férfi súlyos tárggyal megsebesítette. Az üzenetekből összeállított könyv a napokban jelent meg, olyan időpontban, amikor a tartományi választások közeledtével éleződik a politikai küzdelem.
2010. március 20. szombat 13:32 - HírExtra
A Berlusconi tulajdonában lévő Mondadori kiadó által publikált kötet címe: "A szeretet mindig legyőzi az irigységet és a gyűlöletet".

A miniszterelnököt tavaly decemberben támadta meg egy nem egészen beszámítható férfi, a milánói dóm kisméretű kőmásolatát dobta a kormányfő arcába egy nyilvános rendezvényen. Berlusconinak eltört az orra és több foga is, több napig kórházi kezelésre szorult.

Közvetlenül e merénylet után az előzőleg szexbotrányokba keveredett és az igazságügyi szervekkel is kemény csatákat vívó miniszterelnök népszerűsége hirtelen megnőtt, de különböző korrupciós ügyek és a választási listák körüli ügyetlenségek miatt újabban ismét hanyatlani kezdett.

A könyvben szereplő üzenetek nem csak Olaszországból érkeztek - akad köztük még olyan is, amelyet Vietnamból küldtek. A hangulati skála a kihívótól - "Mutassa meg nekik, hogy elpusztíthatatlan!" - a kétségbeesetten szentimentálison át - "Könyörgünk, ne adja fel és ha lehet, klónozza magát!" - a szinte hisztérikus megfogalmazásokig terjed.

"Amikor a feleségem meglátta, hogy Önt elborítja a vér, a haját tépte és zokogva sikoltozta: Szűzanya, mentsd meg Silviót!" - írta Carlo, majd így folytatta: "Miniszterelnök Úr, egy szakadék szélén állunk, csak Ön menthet meg bennünket és csak Ön biztosíthatja a jövőt unokáinknak. Imádkoztunk Önért és minden nap imádkozni fogunk ezután is."

Egy másik közzétett üzenetet "Norina nagymami" írt, a miniszterelnök néhai édesanyját szólítva: "Mamája az egekben oltalmazni fogja, erőt és nyugodalmat fog nyújtani Önnek munkája folytatásához."

Megint mások arról informálták Berlusconit, hogy sírtak, amikor meglátták, mi történt: "Úgy éreztem, mintha saját nagyapámat találták volna el. Ha Ön nem lenne, elhagynám Olaszországot."

A könyv akkor kerül forgalomba, amikor Berlusconi megpróbálja mozgósítani táborát a március 28-29-i tartományi választásokra. A baloldalinak tekintett La Repubblica "választási fogásnak" minősítette az üzenetgyűjteményt, és gúnyosan "Silvio Ceausescu kis fehér könyvének" nevezte (egyszerre utalva a Mao-idézetek "kis piros könyvecskéjére" illetve a romániai Ceausescu-rezsim személyi kultuszára). A cikk szerzője, Francesco Merlo szerint erőteljesen hangsúlyozni kell, hogy a könyv "lényegében választási röpirat, tiszta propaganda fényes papíron".

A könyvhöz írt előszavában Silvio Berlusconi azt hangsúlyozta, hogy az üzenetek szerzőinek szolidaritása feledtette vele "a rágalmakat, sértéseket, hamis vádakat", amelyek az elmúlt évben érték őt. "Gondolják csak meg: a támadás utáni első két napon több mint 50 ezer üzenetet kaptam az interneten, sok száz fax és virágcsokor érkezett a címemre. Minden baráti ország vezetője telefonált, és a kórházba, majd arcorei házamhoz valóságos zarándoklat indult."

"A szeretni tudó Itáliának" dedikált könyv közepén összeállítás található, amely különböző kormányprogramokat ismertet. Két Berlusconi-beszéd teszi teljessé a kötetet, amelynek borítóján a 73 éves kormányfő fiatalos portréja látható.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását