2024. június 2. - Kármen, Anita

Jó úton az Útravaló program

Az oktatási tárca szerint a jogszabályoknak megfelelően működik az Útravaló program, és a visszafizetési kötelezettség húszezer diákból 32 tanulót érint, akinek a jogosultsága tanév közben szűnt meg.
2010. március 19. péntek 18:26 - HírExtra
A minisztérium sajtóosztálya ezt a Magyar Nemzet pénteki számában megjelentekre reagálva közölte az MTI-vel. A napilap arról írt, hogy "kenyérgondokkal küzdő, fűtetlen lakásokban élő gyermekektől" követeli vissza a tavaly kifizetett Útravaló tanulmányi ösztöndíjakat a Hiller István vezette oktatási tárca, pedig a diákok sikeresen zárták a tanévet.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága az írás szerint arra hivatkozik, hogy a gyermekek jogosultságát igazoló papírok hiányosak voltak.
A szaktárca tájékoztatása szerint a diákok támogatásra való szociális jogosultsága tanév közben szűnt meg.

Mint kifejtették: a visszafizetési kötelezettség abban az esetben következik be, ha az ösztöndíjprogramban szereplő diákok - jogszabályban meghatározott - jogosultsága tanév közben megszűnik. A visszafizetési kötelezettség elsősorban a támogatási szerződést megkötő közoktatási intézményt kötelezi.

Közleményében a tárca idézi az Útravaló ösztöndíjprogramról szóló kormányrendeletet: "amennyiben a tanuló vagy a mentor tekintetében az ösztöndíjra való jogosultság valamely feltétele megszűnik, a közoktatási intézmény a tanulóval, valamint annak mentorával nem köt ösztöndíjszerződést, illetve a már megkötött ösztöndíjszerződést egyoldalúan megszünteti, és erről a pályáztató szervet 8 munkanapon belül értesíti.

A közoktatási intézmény az ösztöndíjszerződést azon hónap utolsó napjával szünteti meg, amely hónapban az ösztöndíjra való jogosultság feltétele megszűnt."

Kitértek arra is, hogy a visszafizetést méltányosságból számos alkalommal elengedték az államháztartásról szóló törvény alapján. Az említett törvény előírja azt is, hogy erre csak a 100 ezer forintot meg nem haladó követelések esetében van lehetőség.

Emellett azonban a közoktatási intézmények nem kötelesek a jogosulatlanul kifizetett ösztöndíjat a tanulóktól és a mentoroktól visszakövetelni, de jogosultak rá. E jogosultságukat az Útravaló rendelet és az ösztöndíjszerződés egyaránt szabályozza.

A minisztérium közleménye szerint az Útravaló programban szereplő összes jogosult diák és mentor megkapja a támogatást, és lap állításával ellentétben a források sem csökkennek 1,7 milliárd forintra. Az idei költségvetés szerint az ösztöndíjprogramra ugyanúgy összesen csaknem 2,2 milliárd forint áll rendelkezésre, mint 2009-ben - zárul a tárca kommünikéje.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását