2024. május 14. - Bonifác

Obama aláírta, fellélegezhetnek a munkanélküliek

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön aláírta azt a törvényt, amely adókedvezményt biztosít a munkanélkülieket felvevő cégeknek.
2010. március 18. csütörtök 19:25 - HírExtra
Az érintett vállalatok mentesülni fognak egy 6,2 százalékos munkáltatói járulék fizetése alól, és további ezer dollár adójóváírást kapnak, ha az új dolgozók még egy év múlva is alkalmazásban lesznek. Obama az aláírási ceremónián kijelentette: a 18 milliárd dolláros csomag célja, hogy serkentsék a foglalkoztatást a magánszektorban. Egyes elemzők szerint az adókedvezmények nem fognak különösebben javítani a munkaerőpiaci helyzeten.

Ugyanis derűlátó becslések szerint is csak legfeljebb 250 ezer új munkahelyet teremt a törvény az év végéig, ami elenyésző szám ahhoz képest, hogy a recesszió kezdete óta 8,4 millió állás szűnt meg az országban.

Barack Obama azonban optimista módon szólt a törvényről, megjegyezve, hogy az amerikai gazdaságban hamarosan véget érhet a munkahelyek számának fogyatkozása, és elindul az ellenkező irányú folyamat. Hangsúlyozta, hogy a gazdaság már növekszik.

Az Egyesült Államokban jelenleg 9,7 százalékos a munkanélküliség, ezt a tavaly februárban elfogadott 787 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomag ellenére sem sikerült lefaragni. Az ellenzéki republikánusok akkor azt jósolták, hogy a csomag csak minimális mértékben lesz képes munkahelyeket teremteni, alapvetően a költségvetési hiányt fogja növelni. Az Obama által aláírt törvény 19,5 milliárd dolláros szövetségi támogatást is tartalmaz állami és helyi autópálya-építésekhez. Az új törvény ritka kétpárti támogatást élvezett, a szenátusban előző nap fogadták el 68-29 arányú szavazati aránnyal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását