2024. május 19. - Ivó, Milán

Háromszáz katona tért haza Afganisztánból

Az afganisztáni misszió a magyar honvédség egyik legfontosabb vállalása, és így nemzeti érdekérvényesítésünk fontos eszköze – jelentette ki Szekeres Imre (MSZP) honvédelmi miniszter szerdán Hódmezővásárhelyen.
2010. március 17. szerda 12:09 - HírExtra
Az afganisztáni küldetésben Magyarország erejéhez mérten, közmegelégedésre vesz részt - mondta a politikus. Szekeres Imre azon a visszafogadó ünnepségen beszélt, amelyen a tartományi és újjáépítési csoport (PRT) hetedik váltásában és egyéni beosztásokban 2009 szeptembere és 2010 márciusa között szolgáló 278 katonát köszöntötték a hódmezővásárhelyi főtéren.

A feladat nagyságát mutatja, hogy 44 ország – a 28 NATO-tagállam mindegyike – összesen 90 ezer katonája szolgál Afganisztánban, hogy „béke legyen a távolban és béke legyen itt Európában”.

A miniszter emlékeztetett rá, magyar kezdeményezés volt, hogy valamennyi Afganisztánban szolgáló katona sebesülése esetén egy órán belül megkaphassa a szükséges egészségügyi ellátást.

Szekeres Imre kitért beszédében arra is, hogy az elmúlt időszakban szükség volt a nemzeti konszenzusra a magyar honvédség átalakításához, és szükség lesz erre a jövőben is.

Lázár János (Fidesz) Hódmezővásárhely polgármestere, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta: az, hogy valamennyi katona épségben és egészségben hazatért, a kemény felkészülés eredményei is.

A politikus közölte, mindent megtesznek azért, hogy a következő időszakban valamennyi szükséges feltétel biztosítva legyen feladataik sikeres ellátásához.

A Magyar Honvédség 2006 októberében vette át egy tartományi újjáépítési csoport vezetését az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban; a mintegy 240 tagú alakulat Puli-Kumriban állomásozik.

A magyarok építettek már egyebek mellett utat, egészségügyi központokat, kis erőműveket, de részt vesznek a helyi biztonsági erők képzésében is. A PRT egyaránt ellát katonai (békefenntartás, járőrözés, őrzés-védelem, konvojkísérés) és polgári feladatokat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását