2024. május 18. - Erik, Alexandra

Stabil forint, stabil dilemmák

Miközben Ön ezeket a sorokat olvassa, egy euróért talán már 264 forintot sem kell fizetni a devizapiacon. A bivalyosodó forint azonban - bár a devizahiteleseknek jól jön - nem oldja meg a gazdaság gondjait - emlékeztet az elemző.
2010. március 16. kedd 16:59 - Nagy András
Ahogy az az elmúlt napok tendenciája alapján várható volt: a forint hétfőn, a nemzeti ünnep miatt pihenő magyar bankok távollétében áttörte a 265 forintos euróhoz viszonyított árfolyam küszöböt, és kedd délelőtt háromnegyed tízkor már alig valamivel 264 forint fölött jegyezték a bankközi kereskedelemben.

A hazai valuta árfolyama már tavaly nyár óta a 265-275 forintos tartományban mozgott, az év eleje óta azonban fokról fokra izmosabbá vált és egyre közelebb került a 265-ös álomhatárhoz. Az MTI által kérdezett kereskedők úgy látják, a forint hirtelen erősödésével kivált a térségbeli devizák csoportjából, amit leginkább a válság kirobbanása óta eminensnek számító zlotyval szembeni erősödése mutat.

Óvatos jóslat

Dollár, frank, jen
A dollárt kedd napközben 193,08 forinton jegyezték 1,3684 dolláros euró árfolyam mellett, a pénteki 193,53 forint és 1,3742 dolláros euró jegyzés után. A svájci frank jegyzése 182,02 forint 182,40 forint után, 100 japán jent pedig 213,64 forinton jegyeztek 213,21 forint után.
MTI
A távirati iroda által megkérdezettek a forint további árfolyam alakulását illetően nem bocsátkoztak becslésekbe, ám a HírExtrának nyilatkozó Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési vezetője, makrogazdasági elemző, egy óvatos jóslatra azért vállalkozott.

Azt mondta, az elemzők a következő hetekre, hónapokra előretekintve kimondva- kimondatlanul azt várják, hogy a forintnak valamelyest vissza kell gyengülnie, mert túlerősödött az elmúlt időben. Néhány hónapos távlatban nézve azonban nem nagyon lát olyan faktort, ami miatt megváltozhatna a forint árfolyammozgásának iránya.

„Mind az általánosan pozitív nemzetközi piaci hangulat, mind pedig a feltörekvő piacokkal szembeni bizalom erősödése támogatja forintot” – nyilatkozta. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy hosszú távon sem gyengülhet a magyar fizetőeszköz. A szintén a forintot erősítő pozitív külkereskedelmi egyenleg például az igen langyos import miatt van, ami pedig a továbbra is rendkívül alacsony hazai fogyasztásnak köszönhető. Amennyiben tehát az év második felében valóban élénkülni kezdenek a hazai piacok, a növekvő behozatal alighanem gyengít majd a forinton.

Óriási várakozások


Már kajára se költünk annyit, mint eddig
Magyarországon értékben 1, mennyiségben 4%-kal csökkent az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom a negyedik negyedévben - közölte a Nielsen piackutató. A cég 21 európai országban, valamint Kanadában és az Egyesült Államokban mérte fel az élelmiszer, a háztartási vegyiáru és a kozmetikum kiskereskedelmi forgalmát. A vizsgált európai országok közül 2009 negyedik negyedévében értéket tekintve Írországban és Szlovákiában 6-6, Csehországban 4, Finnországban 3, Portugáliában 2, és Magyarországon, Dániában, Görögországban, Németországban és Olaszországban 1-1 százalékkal csökkent az élelmiszer-kiskereskedelem forgalma 2008 október-decemberhez képest.
MTI
Az elemző szerint a pénzügyi szakma itthon is, külföldön is arra számít, hogy a választások után egy stabil parlamenti támogatással bíró kormány alakul Magyarországon. Ezzel összefüggésben a piacok azt is várják, hogy május-júniustól egy költségvetési stabilitást, s a hosszú távú gazdasági növekedést szem előtt tartó vezetése lesz az országnak.

Ezek ugyanakkor inkább csak remények, mint meggyőződések, miután a győzelemre egyedüliként esélyesnek tartott Fidesz konkrét gazdaságpolitikai elképzeléseiről egyelőre szakmai berkeken belül sem igen tudni – tudtuk meg. Egyelőre annyit lehet többé-kevésbé biztosan állítani, hogy a párt körül „sertepertélő” közgazdászokban is felmerült: a forint jelenleg túlságosan erős.

Stabil dilemmák

A Fidesz vezető gazdasági szakemberei azonban nem téveszthetik szem elől, hogy a forint árfolyama Magyarországon nem csupán gazdasági, hanem szociális kérdés is, hiszen a mintegy kétmillió devizahiteles számára nagyon nem mindegy, hogy erős forint mellett alacsony, vagy gyenge hazai valuta miatt jóval borsosabb havi törlesztő részlettel kell számolniuk.

Hiába erősítené ugyanis a gyenge forint a hazai exportvállalkozások pozícióit, ha ehhez olyan magasan kellene állnia az euróhoz képest, hogy a devizahitelesek már rég a kormánynak mennének. A gyenge forintárfolyam önmagában nem oldaná meg a magyar gazdaság gondjait, a társadalmi problémákat azonban bizonyosan elmélyítené.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását