2024. május 5. - Györgyi

Beigazólódott ezópuszi mese?

Ezópusz állatmeséit eddig inkább arról ismertük, hogy egyszerű tanulságot közvetítenek, mintsem arról, hogy szó szerint kellene értelmezni történetüket.
2009. augusztus 7. péntek 14:23 - HírExtra
Vetési varjakkal kísérletezve állapították meg kutatók, hogy a vízben lebegő kukac megszerzése érdekében képes a madár kavicsokat dobálni az edénybe, hogy a víz szintjét addig emelje, amikor már eléri a csemegét.

Christopher Bird, a Cambridge-i Egyetem munkatársa kísérleteinél egy magas, műanyag hengert félig töltött vízzel és egy gilisztát rakott bele, ami a felszínen lebegett. A vizsgált három vetési varjú spontán talált rá a megoldásra, amikor a ketrecbe kavicsokat is tettek számukra, ráadásul folyamatosan ellenőrizték, elegendő-e már a csőrükkel a vízbe dobált kavics ahhoz, hogy elérjék a táplálékot.

A kutatók szerint a madarak azt is hamar megtanulták, hogy a nagyobb kavicsokkal gyorsabban érik el céljukat. A kísérletet a www.cell.com/current-biology/home honlapon, a kutatók által videóra vett további madárleleményeket pedig a www.youtube.com/cellpressvideo lapon lehet megtekinteni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását