2024. május 4. - Mónika, Flórián

Ünnep és politika - március 15-e percről percre

A rendszerváltás óta nem volt olyan március 15-e, ahol a politika ne sajátította volna ki magának az ünnepet. Most sem lesz másként. Azonban a közelmúlt ünnepeinek háborús hangulatát talán idén elfelejthetjük. Ránk férne már egy csendesebb, békésebb, szó szoros értelemben vett ünnep.
2010. március 15. hétfő 10:02 - HírExtra
16:20 - 17:24 Felszólalt Vona Gábor, utána botrány nélkül indulnak haza a Jobbikról

Mindenki meglepetésére ezek után Vona Gábor pártelnök emelkedik szóra, aki a közönség hallható véleménye alapján a délután legjobb beszédét mondja, nem papírról olvasva: Miután köszörülte kicsit a nyelvét Orbán Viktoron, kijelenti, hogy a Jobbik célja a választásokon már nem a második erő-státusz megszilárdítása, hanem a győzelem. Továbbiakban a Jobbik ellen összeálló MSZP-Fidesz nagykoalícióról beszél, példaként hozva többek közt a rádiófrekvenciák elosztását. Megismétli a párt eddigi kampány(?)-ígéreteit, külön kihangsúlyozva a politikusbűnözés eltörlését, és a munkahelyteremtést.


Vona Gábor távozóban - Fotó: Fejér Bálint

A pártelnök szerint balga az, aki nem hisz az ország feltámadásában, mert az ország már feltámadt, Jobbik itt van. Megismételte azon sokat hangoztatott gondolatát, hogy a Jobbik sosem azt ígérte hogy könnyű lesz, hanem hogy menni fog - amihez továbbra is kitartás és összefogás kell. Vona nem szeretne úgy a gyerekei elé állni, hogy amikor megkérdezik, hogy miért van ilyen helyzetben az ország, azt kelljen mondani, hogy azért, mert ő nem tett ellene semmit.

Vona kifejti, hogy a nép radikális változást akar: szebb jövőt, felelősséget és igazságot .Ezt a Jobbik szavai szerint el is hozná, amely „készen áll a kormányzásra. Itt az idő, hogy ne a kisebbik rosszat válassza a szavazó, hanem a józan eszére hallgasson”.

Őt utolsó szónokként Kiss Róbert, az Új Magyar Gárda főkapitánya követi: miután a ’48-as „visszaemlékezésből” kiemeli a kivívott szabadság nagyságát, elkezd azon értekezni, hogy vajon ma szabadságban élünk-e. Következtetése szerint sok tekintetben nem, a „vérnarancsos szabadság” nem igazi szabadság, és annak kivívása a cél. Az eseményt levezető szónok pedig hozzáteszi, hogy mindenkinek van még feladata: a saját harcának megvívása mellett elhozni még 10 embert. A rendezvény a szokásos Szózat-Székely Himnusz párosával zárul, ami után mindenki elindul haza, vagy a legközelebbi kocsmába.

17:20 Rendben hazaindult a tömeg a fideszes ünnepről

Rendben véget ért hétfő délután a Fidesz-KDNP ünnepi megemlékezése és kampánynyitó gyűlése a fővárosban, az MTI helyszíni tudósítói rendbontást sehol sem tapasztaltak.

A március 15-i megemlékezés végén az emberek rendben elindultak hazafelé a főváros I. kerületében található Dózsa György térről és a Tabánból.


Fidesz a Tabánban - Fotó: Csabai Gábor

A több mint egyórás rendezvényen a résztvevők megtöltötték az Attila út és a Krisztina körút Dózsa György-szoborral szembeni részét úgy, hogy még a villamossíneken is álltak. Sokan voltak a Tabán domboldalánál is, a Krisztina körútnál a teniszpályákig állt a tömeg.

A beszédek alatt a résztvevők közül sokan nemzetiszínű zászlót tartottak, s sokan felemelték a rendezők által korábban kiosztott táblákat is, amelyeknek egyik oldalán narancssárga alapon fehér színű "Itt az idő!" felirat volt olvasható, a másikon pedig nemzetiszínű zászló az országgyűlési választások első fordulójának, április 11-ének a dátumával.

A tömegben több, településnevet tartalmazó tábla utalt a vidéki résztvevőkre. Az MTI tudósítói azt látták, hogy vidékről buszokkal is érkeztek szimpatizánsok a kampánynyitóra.
Forrás: MTI/Hirextra

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását