2024. május 19. - Ivó, Milán

Holokauszttagadás: a pártok üdvözlik Sólyom döntését

"Egy-null a demokratáknak" - értékelte Mesterházy Attila, hogy Sólyom László köztársasági elnök szerdán aláírta a holokauszttagadás büntethetőségét lehetővé tevő Btk.-módosítást.
2010. március 10. szerda 14:14 - HírExtra


A KDNP egyoldalúságról beszél

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint egyoldalú a holokauszt tagadásáról szóló törvény, s a párt "elég nagy jogi következetlenséget" vél felfedezni az államfő indoklásában. Ezt a KDNP szóvivője mondta az MTI-nek arra reagálva, hogy Sólyom László szerdán aláírta a holokauszttagadását büntető törvényt.

Halász Zsuzsa a KDNP álláspontját tolmácsolva kifejtette: az államfő indoklásában az önkényuralmi jelképek használatára hivatkozik, márpedig a horogkereszt mellett a vöröscsillag használata is jogszabályba ütközik. A holokauszt tagadásáról elfogadott törvény csak a fasizmus bűneit veszi górcső alá a kommunista diktatúra idején elkövetett bűnöket nem. Ez így nem helyes, és ezt az államfőnek is figyelembe kellett volna vennie - mondta a szóvivő, hozzátéve: a törvényt majd az Alkotmánybíróság ítéli meg.

Mazsihisz: fegyver az antiszemitizmus ellen

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szerint a holokauszt tagadását bűncselekménnyé minősítő törvény elfogadása, amelyet az államfő ellenjegyzett, fontos fegyver lehet az antiszemitizmus ellen küzdők kezében, és lehetőséget teremt arra, hogy a hatóságok fel tudjanak lépni a társadalmi békét veszélyeztető csoportok ellen.

"A magyarországi zsidóság megelégedéssel vette tudomásul, hogy a köztársasági elnök a korábban kifejtett elvi álláspontjával egyezően, figyelembe véve az Alkotmánybíróság idevágó álláspontját is, a mai napon aláírta a holokauszt tagadását bűncselekménnyé minősítő törvényt" - írta a Mazsihisz szerdán, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A szövetség biztos abban, hogy olyan alkotmányos jogszabály született, ami összhangban van az európai államok hasonló törvényeivel - olvasható a közleményben.
Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását