2024. május 5. - Györgyi

Fektessünk bele a tudományba!

Nagy-Britanniának több évtizedes lassú gazdasági hanyatlást okozhat, ha nem fektet be nagyobb arányban a kutatásba, amely jelenleg még versenyelőnyt jelent az országnak - hívták fel rá a figyelmet kedden vezető brit tudósok.
2010. március 9. kedd 14:15 - HírExtra
A Royal Society - a befolyásos brit tudományos akadémia, amelynek tagjai között 60 Nobel-díjas van - közölte, hogy Nagy-Britannia mostani technológiai előnyét eltörölheti az Egyesült Államok, Kína, India, Franciaország és Németország, mivel valamennyien nagyobb arányban fektetnek be a tudományba, hogy fellendítsék gazdaságukat.
"A történelem azt mutatja, hogy az új technológiák ösztönzik a gazdasági fejlődést - vegyük csak az ipari és digitális forradalmat" - mondta Martin Taylor, a brit tudomány jövőjéről készített jelentést közreadó akadémiai bizottság elnöke.

A jelentés hangsúlyozza, hogy a gazdasági fejlődés hosszú távú stratégiájának kulcsa a tudomány. Felrója Gordon Brown kormányának, hogy 600 millió fonttal (177 milliárd forinttal) csökkentette az egyetemek költségvetését, miközben más országok éppen emelik az ilyen célú pénzeket. Franciaország 35 milliárd euró (9400 milliárd forint) befektetést ígért a "tudásgazdaságba", míg Németország azt tervezi, hogy 2013-ra 12 milliárd euróval növeli az oktatásra és kutatásra szánt szövetségi költségvetést.

A jelentés közreadása okán tartott sajtótájékoztatón Taylor emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Királyság az utóbbi 350 évben az első két hely egyikét birtokolta a tudomány élvonalában.

Míg a brit egyetemek elfogadott szabadalmainak száma 2000 és 2008 között 136 százalékkal emelkedett, addig az üzleti kutatás-fejlesztési kiadás 2007-ben csak a GDP 1,14 százaléka volt az országban, jóval kevesebb, mint az Egyesült Államokban (1,9 százalék) vagy Németországban (1,8 százalék).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását