2024. április 29. - Péter

Egy igaz emberrel kevesebb van köztünk - meghalt Raj Tamás

Hosszas betegség után ma elhunyt Raj Tamás, országos főrabbi, történész, a magyar zsidóság kiemelkedő alakja, aki munkásságával igyekezett közelebb hozni és megismertetni a zsidó vallást a más vallású emberekkel.
2010. március 9. kedd 13:30 - HírExtra
Raj Tamás főrabbi 1940. február 9-én született Budapesten. Tanulmányait az Országos Rabbiképző Intézetben és a szegedi József Attila Tudományegyetem bölcsészkarán végezte. 1964-től hat évig Szeged és Kelet-Magyarország főrabbija, 1970-ben felfüggesztették állásából. Ezt követően 1985-ig az Akadémiai Kiadó felelős szerkesztőjeként, majd 1985-től rabbiként dolgozott. 1996 óta budapesti főrabbi volt.

Élete során számtalan helyen tanított. 1986-tól a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem oktatójaként tevékenykedett, illetve az Országos Rabbiképző Intézetben tanított. 1991-től a Miskolci Bölcsészegyetem tanszékvezetője, ugyanettől az évtől a Keresztény-zsidó társaság elnökségi tagja volt. A rendszerváltást követő első országgyűlésben a Szabad Demokraták Szövetségének képviselőjeként felszólalt az ELTE reputációja és a hallgatók érdekei mellett.
 
Raj Tamás sokat és szépet írt – olvasható a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetségének honlapján. A főrabbi lebontotta a tudatlanság és elzárkózás miatt a zsidóság köré fonódott falakat. Könyvet írt a héber betűk misztikájáról és a bibliai egyik ősi nyelvének számító héber nyelvből, írja a mazsihisz.hu Egyik legismertebb műve a 100+1 jiddis szó, amely a magyar köznyelvbe átkerült kifejezések mellett zsidó anekdotákat, vicceket is felelevenít. A mazsihisz.hu honlapján olvasható búcsúztató szerint Raj Tamás jó zsidó volt, aki szűkebb közösségében őrizte és fenntartotta, szeretett hazájával, Magyarországgal pedig megismertette zsidóságának szépségeit.

Raj Tamás 70 éves korában hunyt el.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását