2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Washington közvetít

Izrael és a palesztinok megegyeztek arról, hogy közvetett béketárgyalásokat kezdenek - közölte hétfőn a washingtoni Fehér Ház.
2010. március 8. hétfő 19:31 - HírExtra
A tárgyalásokról való megegyezés létrejöttében Barack Obama elnöknek a térségben tartózkodó közel-keleti különmegbízottja, George Mitchell működött közre. A nyilatkozat szerint Mitchell elégedettségét fejezte ki, hogy a felek elfogadták tárgyalási javaslatát. A közvetítő a következő hetekben Izrael és a palesztin területek között fog ingázni.

Reményét fejezte ki, hogy a közeledés a lehető leghamarabb közvetlen tárgyalásokhoz fog vezetni. Elmondta, hogy a felekkel elkezdte megvitatni a közvetett tárgyalások kereteit és a témaköröket, és jövő héten visszatér a térségbe az egyeztetések folytatására.

A bejelentés előtt vált ismertté, hogy Izrael jóváhagyta újabb 112 lakás építését Ciszjordániában, jóllehet a kormány egy tavalyi döntésében vállalta a zsidó telepek bővítésének befagyasztását.

A palesztinokat felhergelő bejelentés kapcsán Mitchell arra kérte a feleket: ne tegyenek olyan lépést vagy nyilatkozatot, amely szítaná az indulatokat, és veszélyeztetné a tárgyalásokat.

Ugyancsak a Közel-Keletre utazott Joe Biden alelnök, aki kedden tárgyal Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Simon Peresz elnökkel, valamint Cipi Livnivel, az ellenzéki Kadima párt elnökével. Szerdán továbbutazik a ciszjordániai Rámalláhba és a palesztin területekre, csütörtökön és pénteken pedig Jordániában tesz látogatást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását