2024. május 26. - Fülöp, Evelin

Kétkezes biciklizést szorgalmaz egy amerikai szenátor

Egy kézzel tilos! – mondhatni ez a jelmondata egy amerikai szenátornak. Legutóbbi indítványában Joe Simitian kalifornia politikus a kerékpárosok számára is megtiltaná a vezetés közbeni mobilozást.
2010. március 7. vasárnap 16:29 - HírExtra
Az amerikai Kongresszus 2006-ban hozta meg a Joe Simitian szenátor nevéhez köthető, az  autóvezetés közbeni mobiltelefonálásról szóló törvényét. Az 57 éves demokrata politikus, aki a vezetés alatti mobilozás egyik leglelkesebb ellenzője, legutóbbi indítványában a korábbi törvényének kiterjesztését szorgalmazza…a kerékpárosokra.

A javaslattal növelné az autóvezetőkre kiróható büntetés mértékét is. Ez az Egyesült Államokban jelenleg az első szabálysértés esetében 20, ismételt vétségnél 50 dollár, míg smsezésért 20 és 50 dolláros csekkre számíthat a járművezető. Ezeket a tételek növelné Simitian, telefonálás esetében az első lebukásnál 50, a visszaesésnél 100, míg smsezés esetében minden esetben 100 dolláros büntetésre számíthatna az a vezető – ha elfogadják az újítást, már a kerékpárosok is – akik közlekedés közben kézben fogják a telefonukat.

Kerékpár:
Olyan, legalább kétkerekû jármû, amelyet emberi erõ hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményû motor segíti. A kerékpáron a kerékpárt nem hajtó személy is szállítható erre alkalmas ülésen. A kerékpáron utánfutó vontatására alkalmas berendezés helyezhetõ el. Forrás: KRESZ
A KRESZ szerint Magyarországon kétkerekű, továbbá gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője menet közben - ideértve a forgalmi okból történő megállást is - kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat. Ezek alapján a kerékpárosok itthon is csak kéz nélkül mobilozhatnak – ebben előrébb járunk az Egyesült Államoknál.

Kíváncsiak voltunk arra, hogyan és milyen gyakran mobiloznak tekerés közben a hazai kerékpárosok. Kérdésünkkel megkerestük a Közlekedéstudományi Egyesületet, ahol a közelgő hétvégére hivatkozva hétfőre ígértek választ. Érdeklődtünk a Közlekedéstudományi Intézetnél is, ott azonban nem tudtunk elérni senkit. Nagy hiányosságra hívta fel a figyelmet László János, a Magyar Kerékpáros Klub elnöke. Mint elmondta, jelenleg nincs tudomása a kerékpárosok mobilhasználatáról szóló felmérésről, de a közeljövőben készülő reprezentatív felmérésükben erre is rá fognak kérdezni. 

Hasonló a helyzet az Amerikai Egyesült Államokban is. Közlekedésbiztonsági statisztikák ugyan léteznek és vannak számadatok a mobiltelefon használatból bekövetkező esetekről is, a kerékpárosok kérdése ott is sötét folt. Baleseti és szabálykövetési statisztikákra kérdeztünk rá az Országos Rendőr Főkapitányságnál, ők miután elektronikus levélben elkérték a kérdéseinket, lapzártánkig nem válaszoltak.

Vizsgálódásunkat követően úgy tűnik, Simitian szenátor törvénymódosító beadványának tárgya senkit sem mozgat meg itthon. Pedig lehet, hogy előnyös lenne: miközben hacsak a jó idő közeledtével is, de újra divatossá válik a kerékpározás, a kétkerekű társadalom egy része szemmel láthatóan nem tartja be a közlekedési szabályokat, igaz, ők hasonló véleménnyel vannak az autósokról.

A szabálykövető magatartás – legyen szó például a biztonsági felszerelések hiányosságairól – mellőzésének pedzegetésére általában elég erőteljes és méltatlankodó kerékpáros válasz szokott érkezni. Ezzel együtt az autósokkal megegyező jogokat szorgalmaznak, miközben ódzkodnak például az autós társadalomban evidens rendszámtáblától. A mondást pedig ismerjük: nem csak jogok, kötelességek is vannak.
Forrás: Hírextra.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

warekocs
2010. március 10. 02:32
Lássuk csak: Hollandiában, Dániában előbb jogokat, infrastruktúrát adnak, és utána megköszönik szépen, hogy biciklire ültél, autókázás helyett, valamint nem basztatnak hülyeségekkel. Ebből kellene kiindulni, nem a hülye amerikaiakból.
brozer
2010. március 10. 00:08
Tisztelt HírExtra

A Közlekedéstudományi Egyesület hétfőre ígért választ. Dolgoznak már a Közlekedéstudományi Intézetnél? És az ORFK vajon megkapta az e-mailt? Nagyon kíváncsi vagyok mit válaszoltak.

Addig is: http://criticalmass.hu/blogbejegyzes/20100308/mobil-telefonalni-tekeres-kozben
beked
2010. március 8. 09:17
A kresz továbbá tiltja az elengedett kormánnyal való tekerést huzamosabb ideig, igy nálunk nem hivatalosan nem lehet mobilozni tekerés közben.
nagyon érdekes cikk. Semmi információt nem sikerült összegyűjteni, a végén mégis általános és demagóg konklúziót sikerül levonni. Annyira utána járt a dolognak, hogy azt nem vette észre a tisztelt szerző, hogy a legtöbb biciklis fórumon, ahol ez már szóbakerült egyöntetűen elítélik a bringán való telefonálást. Attól még persze vannak akik megteszik és talán sokkal figyelemfelkeltőbb és borzasztóbb mint ugyanezt autóban ülőnél látni. De eddig senki nem követelt hasonlót és állítom a többség megáll telefonálás közben, már aki bringán ül.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását