2024. április 24. - György

Szlovákia leissza magát

Egyre emelkedik azok száma, akik alkoholmérgezés miatt kerülnek kórházba, és nő a pszichiátriai kezelésre szoruló alkoholfüggők száma is Szlovákiában - írja az Új Szó című pozsonyi magyar napilap csütörtöki számában.
2010. május 13. csütörtök 12:55 - HírExtra
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint Szlovákia azon országok közé tartozik, ahol a legmagasabb az egy főre eső alkoholfogyasztás.

Ezt támasztja alá a szlovák egészségügyi tárca jelentése is. 2000-ben 100 százalékos alkoholra átszámítva 8,9 litert fogyasztott egy fő Szlovákiában (beleértve a csecsemőket is). A szeszes italok fogyasztásának emelkedő mértéke megmutatkozik az orvosi ellátásra szorulók számán is: az adatok szerint 2008-ban 1100 személy került kórházba alkoholmérgezéssel, 300-zal több, mint 2005-ben.

A mértéktelen és rendszeres ivás okozta májbetegségek száma szintén nő. Öt évvel ezelőtt 1839, alkohol okozta májgyulladásban szenvedő beteget kezeltek a kórházakban, 2008-ban már 2387-et.

A pszichiátriai ambuláns kezelésen részt vevő betegek egytizedét az alkoholfüggők teszik ki. 2005-ben 9981 alkoholfüggő személyt kezeltek a pszichiáterek, 2008-ban számuk már jócskán meghaladta a 12 ezret.

A minisztérium adatai alapján az idén is nőtt az alkoholelvonó-kúrán részt vevők száma, amely jóval magasabb, mint az egyéb kábítószerelvonó-kúrára jelentkezőké. A lap által megszólaltatott Lubomír Okruhlica, a Pozsonyi Drogelvonó Központ igazgatója szerint a számok azért is riasztóak, mert leginkább a középkorúak közül, a gazdaságilag legproduktívabb korosztályból kerülnek ki a betegek.

A felmérések szerint a kamaszok egyre korábban kezdik az alkoholfogyasztást, beleértve a lányokat is, és nemcsak bort, sört, hanem tömény italokat is isznak. Riasztó adat az is, hogy egyre magasabb a 15-24 éves korosztályban az alkoholmérgezés miatt kórházba kerülők száma.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását