2024. június 2. - Kármen, Anita

Előítéletek miatt bukik el a demokrácia

Sokan egy előre adott hozzáállással viszonyulnak bizonyos pártok és képviselőik minden mondatához - noha ha pártszínek nélkül hallgatnánk meg az ötletet, lehet, egészen más véleményen lennénk.
2010. március 7. vasárnap 15:59 - Pásztor Balázs
Így van ez, sajnos!

Életkép: 2009, szélsőjobboldalhoz köthető gyűlés. A beszédmondó szónokol valamiről, egyértelműen nem a saját szavait használja - a tömeg éljenez. Majd amikor a szónok hozzáteszi, hogy mindezt Gyurcsány Ferenc, akkori kormányfő mondta, akkor az egybegyűltek hirtelen veszett fújólásba csapnak át - pedig a gondolat tartalma mit sem változott.

Miért van az, hogy a gondolatok atyja ennyire befolyásolja a gondolatok megítélését? Miért lehetséges az, hogy ugyanaz az ötlet különböző személyektől teljesen ellentétes reakciót képes kiváltani az emberekben? A válasz az „érzelmi politizálás”-ban rejtőzhet, amely sajnálatos módon beépült a magyar politikai életbe.

Ez alapján, ha azt mondjuk: Hitlernek voltak jó gondolatai, akkor rögtön véresszájú, zsidógyűlölő náci vagyok. Pedig Hitler bizonyítottan nem volt buta, egy ország irányításával foglalkozott - és ha egy okos ember közügyekkel foglalkozik, akkor törvényszerűen lesznek jó gondolatai - legyen céltevékenysége bármennyire is szörnyű.

A fent említett hozzáállás viszont megakadályozza azt, hogy minden oldalról kiválogassuk a jó gondolatokat, és ezekből gyúrjunk egy olyan masszát, amely a legjobb megoldásokat tartalmazza - mondjuk egy ország irányítására vonatkozóan. Sőt, azt is megakadályozza, hogy a józan ész irányába megváltozzon pártállásunk: elvégre ha valakiről szentül meg vagyunk győződve, hogy az illető hülye, soha nem fogjuk meghallani, ha valami okosat mond.

Előítéletek a pártokról


A mai magyar politikai életben a legtöbb téves és negatív előítélet a két formálódó új erőhöz kapcsolódik - hála a jelenlegi pártok, és egymás sárdobálásának.

A Jobbik „antidemokratikus, szélsőséges, rasszista, fasiszta, antiszemita”, aki megszakítana minden külföldi kereskedelmi kapcsolatot, kilépne a NATO-ból, és az EU-ból, valamint betiltaná a TV2-őt és az RTL Klubot. Ez terjed, noha ebből egyik sem igaz.

Való igaz, vannak olyan megnyilvánulásaik, amik a fent említettek felé hajaz, és jelszavakból építkező pártkommunikáció sem segít a helyzeten, de a párt programját és elképzeléseit jobban megfigyelve mindegyik konkrét cáfolatot kap. Azonban ha valaki ennyire elutasítóan áll a párthoz, akkor az meg sem hallja azokat a gondolatokat, amiket a radikális párt mondott ki először - és amivel egyébként az ország nagy része egyetért.

LMP


Hasonló helyzetben van a Lehet Más a Politika. Egyes rágalmak szerint az SZDSZ utódpártja, mások szerint az MSZP pénzeli, megint mások szerint a Fidesz adni nekik kopogtatócédulákat - noha a párt legnagyobb erénye, hogy egy másik párttal sem működik szorosan együtt, és nincs rejtélyes háttérbázisa. De jó példa az is, hogy a jobbikosok nagy része mélységesen utálja az LMP-t, csak mert liberálisnak mondják - noha környezetvédelmi és korrupció-ellenes politikájuk nagyban megegyezik, amely ráadásul mindkét párt számára elviekben fontos üzenet.

MSZP

Az MSZP hazug és korrupt, és semmit nem csinál meg, amit elhatároz - él a köztudatban. Ha ezek egy része igaz is, azt észre kell venni, hogy nem teljesen tehetségtelen szervezet: az ország nyolc év alatt nem esett darabokra, és sikerült beültetniük a kormányzói székbe egy Bajnai Gordont is, aki visszaadott némi gazdasági stabilitást.

Bár a legtöbbet nyilatkozó - így a legtöbb hülyeséget ontó - párt, de számos támogatandó ötletük volt már, amik az ország érdekét szolgálták. De azok ezt nem veszik észre, akik a „Gyurcsány a hibás!” mondaton szocializálódtak. (Mindennek ellenére egy újabb négyéves szoci időszak a következmény-nélküliség csúcspéldája lenne, így semmiképpen sem támogatandó).

Fidesz

A Fidesz populista, demagóg, a narancsos király által kézi-vezérelt párt, amely elhallgatja a valódi programját - él a nép képzeletében. A fiatal demokraták esetében az a furcsa helyzet állt elő, hogy bár kormányzóképességüket szinte senki nem kérdőjelezi meg, de a vádak nagy része ellen sem igyekszik kapálódzni. Ellenzékiségük három populista mondattól volt hangos, Molnár Oszkár kirúgása a pártvezetésnek való ellentmondhatatlanságot igazolta, Mádi László elszólása utáni „gyors kivégzése” pedig a titkos program koncepcióját támasztotta alá.

MDF-SZDSZ

Kissé nagyobb bajban vagyok az MszDszF-el, ugyanis lassan minden, amit mondanak róla igazzá válik - hogy aztán meghazudtolja önmagát. Az MDF-et az SZDSZ-el való összeborulással vádolták, amit a fórumosok vehemensen tagadtak, aztán mégis megtörtént. Ámbátor a fórumosok jó része erre kilépett, ezzel tagadva a fenti lépést, amire a párt kizárásokkal reagált, visszahelyezve a döntés melletti elkötelezettséget. Jelenleg úgy néz ki, hogy sok fórum van, és mindegyikre más rágalom lenne igaz.

Konklúzió

Átrágtam magam az eddigi összes megjelent pártprogramot, és alkalmam nyílt betekinteni a még el nem készültekbe is. Kivétel nélkül mindben találtam nem kevés pozitív, támogatni való ötletet - nagyrészt olyanokat, amiket a társadalom nagy része is valószínűleg támogatna.

Ha ezen programok, és egyéb más elhangzott, konkrét tervek alapján rajzolnánk a szavazást biztosító lapokra az ikszeket - és az érzelmi benyomás nem tűnne el, csak másodlagos lenne - akkor talán kiépülhetne egy olyan demokrácia, amely tervek, tettek, és következmények alapján választja meg képviselőit, akik ezért tervekkel, tettekkel és a következményeket vállalva kormányoznának. Visszaszorulna a korrupció, a demagógia, a hazudozás. Mert ez egy demokrácia, így itt tényleg rajtunk múlik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását