2024. május 29. - Magdolna

A Fidesz az AB-hez fordul a Ptk. miatt

Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult az új polgári törvénykönyv (Ptk.) hatályba lépéséről szóló törvénnyel kapcsolatban a fideszes Répássy Róbert, aki beadványában azt kéri a testülettől: semmisítse meg a törvénykönyv lépcsőzetes hatályba léptetésről szóló jogszabályi rendelkezést.
2010. március 5. péntek 14:38 - HírExtra
A Fidesz - ha kormányra kerül - felülvizsgálja a tavaly elfogadott új Ptk.-t. A Magyar Nemzet pénteki számában írt arról, hogy az Ab előtt van az új Ptk. hatályba lépéséről szóló külön jogszabály, a Ptké., amelyet február 15-én fogadott el az Országgyűlés.

A Ház 180 igen, 161 nem szavazattal és három tartózkodás mellett fogadta el - változatlan formában - a Sólyom László köztársasági elnök által, az Országgyűlésnek megfontolásra visszaküldött, a polgári törvénykönyv hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló törvényt. Répássy Róbert már akkor jelezte, az Alkotmánybírósághoz fordulnak, hogy a testület vizsgálja meg: elegendő-e a május 1-jéig tartó felkészülési idő.

A törvénykönyvnek 2010. május 1-jén lép életbe az első könyve, az alapelvek, valamint a második könyve, a személyekre, a gondnokságra, a cselekvőképességre, az alapítványokra és a személyiségi jogokra vonatkozó szabályok. A kódex többi része 2011. január 1-jétől lesz hatályos, de van olyan rendelkezés is, amely 2015-től.

A fideszes politikus az MTI-nek pénteken kifejtette: azt kéri az Alkotmánybíróságtól, hogy a kihirdetés napjára visszamenőleges hatállyal semmisítse meg a Ptké. első paragrafusa első bekezdését, amely a Ptk. lépcsőzetes hatályba léptetéséről szól.

Répássy Róbert emellett azt is kéri, hogy az Ab lehetőség szerint még május 1-je előtt, vagyis a Ptk. első két fejezetének tervezett hatályba lépése előtt bírálja el beadványát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását