2024. május 5. - Györgyi

Gianni vacsorája

A gazdasági válság az éttermeket sem kíméli, szakértői vélemények alapján idén 50 százalékuk kerül bajba, több híres budapesti étterem-mint a Loulou vagy a Páva- már lehúzta a rolót. A népszerű olasz műsorvezető ebbe a helyzetbe újította bele éttermét, hitelből.
2010. március 4. csütörtök 16:30 - HírExtra
Két hónapos felújítás, átalakítás után március 4-étől várja vendégeit Gianni Annoni belvárosi étterme. A hétfő esti nyitópartin a műsorvezető csak úgy sugárzott a boldogságtól. Önfeledten énekelt és táncolt a pizzát majszoló, szicílai bortól vidám celebek között. Mint akkor mesélte, régi álmát váltotta valóra ezzel a csodálatos toszkán étteremmel.


Nagyon szépek a fényképek az új éttermedről. Holnap lesztek nyitva először, hogy alakulnak a foglalások?

Nem panaszkodom, a hétvégénk már betelt. Úgy gondolom, hogy jó lesz, nem félek én ettől. Szükséges volt az üzletnek egy ilyen felújítás, roszabb lett volna ha nem csináljuk meg.

Miben más az új étterem?

Teljesen átalakítottuk. Nagyobb lett a konyha, bővítettük a szolgáltatásainkat. A kismamáknak például külön babaszobát építettünk, ahol pelenkát is találnak, ha esetleg otthonfelejtették volna. Az étterem 135 férőhelyes lett, a felújítás előtt 100 vendég jelentette a teltházat.

Lapinformációk szerint a felújításhoz több milliós hitelt vettél fel. Nem volt ez túl merész vállalkozás a gazdasági és hitelválság kellős közepén? Szakértők szerint idén az éttermek 80 %-a kerül bajba.

A Magyar Fejlesztési Bank támogatta a projektet, innentől kezdve velük dolgoztunk nagyon sokat. Én úgy gondolom, hogyha megállunk, akkor megáll minden.Dolgozni kell és nem félni. Én ezt magam miatt csináltam, egy régi álmom sikerült valóra váltani a felújított étteremmel. Nézd, ha én megállok, akkor megállnak az alkalmazottaim, megállnak a beszállítóim, megáll minden és a válság csak mélyebb lesz. Eléggé pozitív gondolkodású vagyok, de úgy gondolom, ez az egyetlen módszer arra, hogy a gazdaság ne álljon meg. Másrészt próbálok egy kis olaszországot hozzáadni az emberek -és itt az üzletemberekre is gondolok- gondolkodásához, hátha így gyorsabban kilábalunk a gödörből.

Mégis, a két hónap alatt elszokott vendégeket vissza kell csábítani, meg kell tölteni az éttermet. Személyes varázsodat hogyan fogod bevetni az étterem promóciójában?

A sok megjelenés a tévében, reklámokban pozitív dolog, de pont ezért tőlem nagyon sokat várnak. Nem egyet, hanem kettőt kell nyújtanom, de nekem már ez a természetes. Lesz még reklám és hamarosan egy nagyon érdekes dolog, amiről többet még nem árulhatok el, de nem ez a lényeg, hanem a csapat, amivel együtt dolgozom. Mi egy nagy család vagyunk, ezt érezheti az összes vendégünk, aki betér hozzánk.


Mostanában sokat olvashatunk arról, hogy egyre több hazai étterem száll be a Michelin csillagért folytatott versenybe, több éttermet is vizsgálnak a patinás kalauz szakemberei. Te is pályázol ilyen babérokra?

Nekem a csillagaim az összes barát, ismerős, vendég, aki eljön az éttermembe. Ez a hely nekik és értük van. Volt egy itáliai séf, Gualtiero Marchesi, aki visszaadta az összes csillagát, mert nem a kísérletezést, a csillogást tartotta érdemnek, hanem a mindennap visszatérő vendéget, aki a megszokott hangulat és íz kedvéért látogat el esténként. De hátat nem fordítok soha semminek, természetesen örülnék a csillagnak, de mint mondtam, nem azért dolgozok.

Mi történik most?

Az utolsó simításokat végezzük. Most itt vagyok a pincérekkel, megbeszéljük az új rendszert, kóstoljuk az új ételeket. Fontos, hogy ők is ismerjenek minden ízt, minden alapanyagot, a legtökéletesebb kiszolgálást szeretnénk nyújtani. A törzsvendégeim remélem el lesznek bűvölve.

A szakma kevésbé bizakodó

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Dr. Buday Gábort, a Magyar Éttermi Szövetség elnökét, aki nem mellesleg a Gundel étterem vezetője is egyben.

Milyen helyzetben van ma a vendéglátóipar?

Az elmúlt két hónap alapján is kijelenthető, hogy a visszaesés nagyon érezhető, 15-20 %-os. Több neves étterem is bezárt, elég csak a Loulou-t vagy a Páva éttermet említenem. A tagjaink a türelmük vége felé közelednek, ami azt jelenti, hogy már otthonról visznek be pénzt, utolsó tartalékaikat élik fel. Azt prognosztizálják, hogy tényleg sok étterem bezárhat, mert az emberek kevesebbet járnak étterembe, a turizmus pedig visszaesőben van. A legdöntőbb a céges rendezvények visszaesése. Például nálunk (Gundel étterem) a forgalom negyven százalékát teszik ki ezek a rendezvények és már 25-30 százalékos visszaesést tapasztalunk.

Pozitív változásokról sajnos nem tudok beszámolni, csak reménykedünk a túlélésben. Még legalább 1-2 évig életben kell maradnunk, addig nem várható javulás a kialakult helyzetben.

Mennyire kockázatos ilyen piaci viszonyok között felújítani, bővíteni egy éttermet?

A Gianni egy kuriózum, de ahogy hallom, neki is óriási hitele van. Nagyon kockázatos vállalkozás. Valami nagyon különlegeset kell adni, vagy pedig olyan valaki kell belevágjon, akinek nagy az anyagi türelme, nem ebből várja a meggazdagodását. Erre nagyon jó Példa a Costes étterem, akik nagyon jó dolgot csinálnak, de iszonyatos beruházás árán. A tulajdonos másból szerezte a pénzét, saját bevallása szerint is 2 évig még csak költeni fog az étteremre.

Ha ezt Gianni is meg tudja engedni magának, akkor valószínüleg nagyon jó eséllyel indulhat a válság utáni időszakban.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását