2024. május 5. - Györgyi

Kanada: Magyarország problémává válik

Magyarország problémává, "első számú forrásországgá" válik a kanadai menedékkérelmek tekintetében - közölte a kanadai bevándorlásügyi miniszter azzal összefüggésben, hogy menedékjogot kért Kanadában négy magyar állampolgár, aki a vancouveri téli olimpia megtekintésére érkezett az országba.
2010. március 3. szerda 08:04 - HírExtra
A televízió szerint összesen hét olyan külföldi kért menedékjogot Kanadában, aki a vancouveri téli olimpiára érkezett: négyen közülük magyarok, ketten japánok, illetve egy orosz is van köztük.

Magyarország problémává válik a kanadai bevándorlási és menekültügyi rendszer számára - idézi a tévé internetes oldalán Jason Kenney-t, az állampolgársági és bevándorlási ügyek miniszterét. Kenney szerint Magyarország Kanada "első számú forrásországává" válik a menedékkérelmek tekintetében, havonta több száz magyar állampolgár folyamodik Kanadában menedékjogért. "Ami tényleg furcsa, az az, hogy a magyar menedékkérők 97 százaléka később visszavonja kérelmét... Nincs válaszom arra, hogy ez miért történik" - mondja a miniszter.

A tárcavezető azt feltételezi, hogy ez azért van, mert a menedékkérők munkavállalási engedélyt, segélyt és más szociális juttatásokat kaphatnak azután is, hogy visszavonják menedékkérelmüket. Kenney azt mondja: nehezen tudja elképzelni azt, hogy Magyarországról "igazi menekültek" érkeznek, még akkor is, ha ők a roma kisebbségből valók. "Magyarország az Európai Unió tagja, demokratikus ország, ahol maradéktalanul érvénysülnek az emberi jogok. Jólehet az ott élők kihívásokkal szembesülnek, nincs bizonyíték államilag folytatott üldöztetésre" - mondja Kenney.

A torontói hírtelevízió megszólaltatja Richard Kurland bevándorlási ügyekre szakosodott jogászt, aki bizarrnak tartja azt a szabályozást, hogy engedélyezik a szociális juttatások felvételét olyanok számára is, akiknek menedékkérelmét már elutasították, vagy akik maguk vonták vissza kérelmüket. Szerinte az ilyen menedékkérők visszaélnek Kanada nagylelkűségével.

Kurland szerint a magyarországi menedékkérők nagy többsége roma közösségből való, és elsősorban az egészségügyi ellátás, az oktatás, illetve más szociális szolgáltatások miatt érkeznek Kanadába. Ha ők - a romák - valóban üldöztetésnek lennének kitéve, sokkal könnyebben tudnának eljutni más európai uniós országokba - mondja a jogász. A magyar állampolgároknak nincs szükségük vízumra ahhoz, hogy beutazhassanak Kanadába, és Jason Kenney szakminiszter azt mondja, hogy a kanadai kormány jobb szeretné, ha ez így is maradna. Hozzátette azonban, hogy a menekültügyi rendszert érintő változások folyamatban vannak. "Az egyik tanulság az, hogy ki kell igazítani a menekültügyi rendszerünket" - mondja a tárcavezető.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását