2024. május 2. - Zsigmond

A képzés Magyarország egyetlen kitörési pontja

A XXI. században a tudás olyannyira felértékelődött, hogy a képzés lehet Magyarország egyetlen kitörési pontja - hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter akadémikus, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) elnöke azon a szerdai budapesti konferencián, amelyet a TIT által az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében kulturális szakemberek számára meghirdetett program indításának szenteltek.
2010. március 3. szerda 16:25 - HírExtra
A terv keretében a TIT csaknem 77,57 millió forintot nyert az Európai Uniótól és a magyar államtól. Ebből az összegből 50 milliót fordítanak múzeumi, könyvtári, levéltári programszervezők, kulturális intézmények vezetői, művelődésszervezők továbbképzésére, hogy felkészítsék őket az uniós követelményeknek megfelelő pályázatok elkészítésére. A fennmaradó összeget a 10-14 évesek tehetséggondozására költik.

Mint a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke rámutatott, napjainkban egy ország helyét az államok rangsorában nem területének nagysága vagy katonai ereje határozza meg, hanem a "tudás mennyisége", vagyis lakosságának képzettsége. Ez érthető, hiszen míg 80 éve egy-egy termék ára a felhasznált nyersanyag és a munkaráfordítás mértékétől függött, ma a hozzáadott szellemi értéktől - fejtette ki. -

Felgyorsult korunkban azonban az iskolában, a felsőoktatásban szerzett ismeretek 4-5-6 évente megfeleződnek, így elengedhetetlen követelmény az élethossziglan tartó tanulás.
"Olyan gyorsan fejlődik a technológia, olyan gyorsan fejlődnek a gazdaságban alkalmazott technikák, hogy újra és újra át kell képezni, rá kell képezni a társadalmat. A magyar társadalom ilyen szempontból jelentősen lemaradt az elmúlt években. E hiányosság kiküszöbölését tekinti céljának a TIT, és a kormányzattól, illetve az Európai Uniótól kapott pályázati pénzekből folyamatosan tanfolyamokat indít" - fogalmazott Vizi E. Szilveszter.

"Képesek-e a kulturális szféra szakemberei azon a nyelven beszélni, amelyet az Európai Unió megkíván?" - tette fel a kérdést Németh János, az oktatási és kulturális minisztérium közművelődési főosztályának vezető főtanácsosa. Megjegyezte, hogy az EU nyelvezete "egészen más", ennél fogva már rég meg kellett volna szervezni egy ilyen tanfolyamot, hogy a bölcsészek sikeresen pályázhassanak uniós támogatásokra.

Piróth Eszter, a TIT igazgatója kifejtette, hogy a 77,57 millió forintos támogatásnak köszönhetően tavaly ősszel indult az a tehetséggondozási projekt, amelynek keretében természettudományi szakköröket indítottak az Uránia Csillagvizsgálóban és a Planetáriumban, nyáron pedig táborokat szerveznek. "A 10-14 éves korosztálynak hirdetett tehetséggondozó szakkörök és táborok ingyenesek.

Több száz regisztrált résztvevő jut hozzá ezekhez a programokhoz, amelyek célja az iskolai oktatás kiegészítése és segítése. Természettudományos ismeretek nélkül sem a mérnökképzésben, sem a tudósképzésben nem lesz mire alapozni" - hangsúlyozta.
A kulturális szakemberek részére indított továbbképzési programmal kapcsolatban a TIT igazgatója kifejtette, hogy képessé szeretnék tenni őket pályázatírásra, pályázatok elnyerésére és pályázatok végrehajtására.

"A kultúra, a közművelődés területén fejlesztési forrásokhoz javarészt csak uniós pályázatok révén lehet hozzájutni, éppen ezért a pályázatírásra készítjük fel a szakembereket a 180 órás képzési programban. A tanfolyamokban, amelyeket hét vidéki helyszínen és Budapesten áprilisban, júniusban és szeptemberben tartunk, összesen 800 szakember vesz részt " - emelte ki Piróth Eszter.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását