2024. május 3. - Tímea, Irma

Izrael nem tart egy iráni atomcsapástól sem?

Irán valószínűleg nem támadna atomfegyverrel Izraelre, arra használná azt, hogy megfélemlítse ellenségeit a Közel-Keleten - mondta Ehud Barak izraeli védelmi miniszter pénteken Washingtonban, ahol aznap tárgyalt Joe Biden alelnökkel és Hillary Clinton külügyminiszterrel.
2010. február 27. szombat 10:02 - HírExtra
 "Nem hiszem, hogy Irán, ha rendelkezik is a bombával, ledobná a térségben" - fogalmazott, majd hozzátette: "Tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy ez milyen következménnyel járhatna; radikálisok, de nem teljesen őrültek". Barak szerint Iránban "elég kifinomult döntéshozatal működik, felfogják, miről van szó".

Nem részletezte, hogy egy esetleges iráni csapás milyen következménnyel járna, de megfigyelők szerint az izraeli ellencsapás lehetőségére utalt. Nemzetközi elemzők egybehangzó véleménye szerint Izrael rendelkezik atomfegyverrel, bár erről még soha nem hangzott el hivatalos bejelentés.

Barak tárgyalásairól az amerikai kormány nem tett közzé nyilatkozatot, de azt tudni lehet, hogy előző nap a Pentagonban zárt körű megbeszélést folytatott Robert Gates védelmi miniszterrel és Mike Mullen tengernaggyal, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetőjével is. Az egyeztetések témái között szerepelt a palesztinokkal folytatandó béketárgyalások felújítása.

Amerikai elemzők rámutattak: Washington arról igyekszik meggyőzni Izraelt, ne hajtson végre megelőző jellegű légicsapást Irán ellen annak megakadályozására, hogy a perzsa állam atomfegyver birtokába jusson. Washington le akarja beszélni erről Izraelt, legalábbis addig, amíg lehetőség látszik arra, hogy a nemzetközi szankciókkal magatartásának megváltoztatására bírhatják Teheránt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását