2024. május 5. - Györgyi

Harmadik fázisban a válság?

A világgazdasági válságnak egyes elemzők szerint még nincs vége, sőt egy harmadik fázis kezd körvonalazódni. Gyengék az európai tőzsdék iránymutató indexei, az Egyesült Államokban pedig a munkanélküliség még nem stabilizálódott.
2010. február 26. péntek 14:00 - HírExtra
A válsággal párhuzamosan egyre több cég bocsát ki kedvezményes vásárlásra jogosító online kuponokat, az emberek pedig egyre többet használják azokat. Nem csoda, hiszen a kuponoknak óriási vásárlásösztönző erejük van. A kereskedők nagyobb forgalmat remélnek tőle, a vásárlók pedig örülnek, mert olcsóbban jutnak a termékekhez.

Ez egy lépés is lehet a válságból kivezető úton. Hiszen a recesszió akkor szűnik meg, ha a kereskedelem újraéled. A kuponok pedig jó eszköznek bizonyulnak ehhez; főként az online változatok, mert azok gyorsabban beépülnek a kereskedelem körforgásába.

Az USA-ban szárnyalnak a kuponok


Az online kuponok népszerűsége nő, szemben az újságpapírban lévő nyomtatott kuponoknál, ezt egybehangzóan állítja a Coupons.com és a Newspaper Association of America. Az újságban lévő kuponok tehát veszélyben vannak. A Coupons.com növekvő jövőt jósol a digitális kuponoknak, mivel 2008-hoz képest 2009-ben az Egyesült Államokban 170%-kal nőt az online kupon üzletág.

Egyre több cég kuponja jelenik meg a neten a cég saját oldalán, vagy a kupongyűjtő és akciószervező oldalakon. A netes kuponokat csak ki kell nyomtatni, vagy a le kell tölteni a telefonra, illetve átküldhetik az aktuális hűségpont számlájukra az érdeklődők. A felmérés szerint a beváltott kuponok száma 2007-ben 140 millió dollár, 2008-ban 320 millió dollár, 2009-ben 858 millió dollár volt ez két év alatt lényegében 500%-kos növekedést jelent.

Magyarországon is jelentős a növekedés


Magyarország első és legnagyobb online kupongyűjtő oldala, a www.napiakciok.hu hazai viszonylatban ugyanilyen dinamikus növekedést tapasztal.

„Az amerikai tapasztalatok alapján indított online kupongyűjtő oldalunkon számos cég és szolgáltatás kuponja megtalálható, amire folyamatosan nagy a kereslet. A karácsonyi, a tavaszi és az iskolakezdési kuponakcióink hoznak igazán sikereket. Hiszen ekkor számos nagy bevásárlóközpont is csatlakozik hozzánk. A recesszió kezdetén, a 2008-as karácsonyi akcióban kinyomtatott kuponokhoz képest 2009 tavaszán – a válság tetőzésekor – 400%-os, őszén pedig 600%-os emelkedést tapasztaltunk. Így még 2009-ben a két nagy kampánynál is hatalmas volt a különbség, hiszen az iskolakezdési akció idején 150%-kal több kupont nyomtattak ki, mint a tavaszi során.

Hamarosan indul a 2010-es Tavaszi Kupon Napok, március 10-14. között, és mivel a válságnak nincs vége, a tavalyit is meghaladó, még nagyobb kuponfelhasználást tervezünk. A számok emelkedésére minden alapunk megvan, hiszen a budapesti, győri és pécsi Árkád, valamint a debreceni Fórum bevásárlóközpontban lehet a szerényebbtől a legismertebb márkákig számos termékre legtöbb esetben 20, de akár 30-40%-os kedvezménnyel vásárolni az online kuponok segítségével” – mondja Besenyei Kálmán, a Napiakciok.hu vezetője.

Az USA-ban tavaly csúcson volt a kuponhasználat, s ezen belül az online kuponozás mutatott robbanásszerű emelkedést. Számos érv szól az internetes kuponozás mellett, egy a sok közül, hogy az újságban megjelenő kuponoknál jelentős összeget tesz ki a papírköltség. Ennél meghatározóbb érv, hogy világszerte és hazánkban is évről-évre egyre csökkennek a nyomtatott lapok példányszámai.

Ezzel párhuzamosan viszont egyre nagyobb teret nyernek az internetes felületek és a hozzájuk kapcsolódó e-kereskedelem. Az az olvasóközönség, mely jelentős vásárlóerővel jelenik meg az üzletekben, az már egyre kisebb mértékben olvas napilapot, helyette az információszerzésre, a tájékozódásra és a szórákozásra az internetet használja.


Néhány adat

Coupons.com szerint amerikában átlagosan 45 millió fogyasztó használta az online kuponokat 2009-ben (2008-ban 38 millió). Ebből 13,1 millió exkluzív kuponhasználó, vagyis azok az emberek tartoznak ide, akik egyáltalán nem vagdosnak ki kuponokat az újságpapírból és csak online kupont váltanak be. A Coupons.com továbbá azt is megvizsgálta, hogy az online kuponok használói sokkal iskolázottabbak, mint az átlagos amerikai ember. Átlagosan 97.000 dollárból gazdálkodnak – ez 23 %-kal magasabb, mint az átlagos jövedelem - és 34%-a diplomával rendelkezik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását