2024. június 1. - Tünde

Az MDF Budapesten - beszélgetés Lévai Zoltánnal

Sok hír jelent meg az elmúlt időben az MDF budapesti szervezetével kapcsolatban. A tisztán látás érdekében beszélgettünk Lévai Zoltánnal az MDF budapesti elnökével.
2010. február 26. péntek 15:00 - HírExtra
Létezik-e budapesti MDF politika?

Alapvetően igen, bár kétség kívül még egy alakuló, nem teljesen kiforrott programról van szó. Amit fontos leszögezni, hogy mi most egy országos parlamenti választásra készülünk, ahol a választók az Országházban őket képviselő 386 képviselőről döntenek. Ez jellemzőbb módon az átfogó makro szintű programok versenye. Ennek ellenére szükséges hogy összegyűjtsük és értelmezzük azokat a kérdéseket, problémákat, amelyek a választók számára fontosak, hisz ez lehet egy későbbi, mondjuk a helyhatósági választásokkor támogatott és elismert program alapja. Dolgozunk rajta, de szeretnénk elkerülni, hogy egy íróasztal mögött készült szakértői anyag legyen, aminek érvényessége, aktualitása és eredményessége maximum a szavak szintjéig él. A mostani időszak, a választókkal való direkt kapcsolatteremtés egyúttal lehetőség is számunkra, hogy véleményeket, ötleteket csatornázzunk be a politikai koncepciónk véglegesítésekor.

Hogyan kezeli az MDF programja a helyi gondokat?

Az MDF választási programjában számos konkrét, a gazdaság különböző területeit érintő javaslat van, amely megoldást jelent olyan égető kérdésekre, mint a munkahelyteremtés, kis és közepes vállalkozások felzárkóztatása, vagy az adórendszer modernizálása. Ezek mindnyájunkat, az ország egész lakosságát érintő javaslatok. Lényeges azonban, hogy a mi munkánkban a kisebb, helyi közösségek, városok, esetleg megyék, régiók lakói kiemelt figyelmet kapnak, így az ott jelentkező fontos kérdésekre is válaszol az MDF programja.

Miért tartja fontosnak külön is elemezni a budapesti helyzetet?

Ma a fővárosban 1,75 millió ember él, az agglomerációval együtt csaknem 2 millió. Nekünk egyetlen feladatunk az, hogy képviseljük ezt az embertömeget, hogy ismerjük a gondjaikat, igényeiket, hogy tudjuk mik a legégetőbb megoldandó feladatok. Egyszerű példaként nézzük meg a népesedési adatokat: ma Budapesten közel 600 ezren, tehát minden harmadik ember 60 év feletti nyugdíjas. Nem tehetjük meg, hogy egy legyintéssel elintézzük ezt és csak a nekünk szimpatikus, „trendi” politikai tartalmakkal foglalkozunk.

Ezek szerint az új célcsoport a nyugdíjasok?

Nem erről van szó. Alapvetően ez sem feltétlenül egy lokális kérdés, hisz a nyugdíjak ügye a mindenkori kormányzat és a törvényhozók hatáskörébe rendelt kérdés. A nyugdíjasok alapvető gondjai az ország minden településén hasonlóak, de a Magyar Demokrata Fórum fővárosi elnökeként úgy érzem fontos, hogy külön is beszéljünk Budapestről, az itt élők megoldandó problémáiról.

A nyugdíjakról szóló vitában keveset hallottuk az Önök hangját.

Az elmúlt hetek nyilvános vitái során, számos javaslat hangzott el a nyugdíjak kérdésével, valamint az időskorúaknak járó különböző juttatásokkal kapcsolatban, de ez legtöbbször eredménytelen és szakmaiatlan veszekedés volt csupán, teljesen figyelmen kívül hagyva az érintettek, a nyugdíjasok érdekeit. Meggyőződésünk, hogy a nagy strukturális reformokon túl számos olyan kisebb volumenű, ám lényeges kérdés van, amelyekre adott jó válaszok érdemben javíthatják a Magyarországon és főleg a fővárosban élő idősek helyzetét.

Mi marad ki Ön szerint ezekből a vitákból?

Több terület is van, ahol lehetőségünk van olyan programok elindítására, amik érezhető javulást hoznak szüleink, nagyszüleink életében. Ezek pedig nem feltétlenül érintik a nagy rendszerek egyensúlyát. Célunk, hogy újra értelmezzük a közösségi gondolkozás és a generációk közötti felelősségvállalás kérdését. Odafigyeléssel, átgondolt tervezéssel olyan területeken tehetünk fontos lépéseket, mint a közösségi közlekedés, amelynek a munkába járókon túl figyelemmel kell lennie az időskorúak utazási szokásaira is mind földrajzi, mind időbeni értelemben. A főváros kezelésében lévő kulturális intézményekben is meg kell találnunk az utat a nyugdíjasokhoz. Olyan speciális színházi, könyvtári, múzeumi programokra van szükség, amelyek elérhetővé teszik ezen intézmények kínálatát a kevés pénzből élő idősek számára is.

Biztonságos város Budapest a nyugdíjasok számára?


Kiemelten fontosnak tartom, hogy az elmúlt időszakban megszaporodó, az időskorúak kárára elkövetett bűncselekmények elkövetőit – akár a Büntető Törvénykönyv módosításával – komolyabban szankcionáljuk, egyúttal közösségi, lokális hálózatokban, nagyobb odafigyelést tanúsítsunk, megóvjuk védtelenebb honfitársainkat e támadásoktól.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását